Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 28. 17:49, kedd | Helyi

Elbocsátások a Dunaferrnél

Elbocsátások a Dunaferrnél

Létszámracionalizálás azaz elbocsátások- amiről mindenki tudni vélt, az elkezdődött... A Dunaferrnél elkezdődött, amiről sokan sokáig nem akartak tudomásul venni...

A közlemény szó szerint, a lényegét értjük, kérdés azonban sok marad...

Mi lesz az elbocsátott dolgozókkal? Feltehetően a többségük nő, honnan lesz a nőknek városunkban munkahelye?

Mi lesz a kiszervezettekkel? Vállalkozóvá válnak, vagy egy külső cég alkalmazottai lesznek, s majd ott végzik el a racionalizációt? Hol áll meg ez a folyamat? Lehet-e bármi ráhatása egy magán cégre a kormánynak?

Egy biztos, valahogy úgy vagyunk vele, mint a kakas a mesében, annyiszor kiáltott rókát, hogy amikor itt a róka, már senki nem hiszi el...

Annyiszor röppent fel a tömeges elbocsátás híre, hogy már senki nem tartotta valóságosnak, hogy ez meg is történhet. A Vasmű az állandóság, az örökkévalóság, a biztonság szimbóluma volt. úgy gondoltuk, úgy akartuk hinni...Most pedig...

Bizonyítottan, s visszavonhatatlanul most fejeződött be a Dunaferr privatizációja. Most lesz végérvényes, hogy valami, ami generációk életét határozta meg, véget ér.

Íme a közlemény:

2008-óta az ISD Dunaferr Csoport a világgazdasági válság okozta nehéz gazdasági helyzetben van. A 2011-2012. években sem javult a helyzet, a vasmű tovább küzd a piaci részesedésének fenntartásáért, egyúttal a késztermék önköltségének csökkentéséért. Az ISD Dunaferr egyik fő gazdasági problémája az indokolatlanul magas fix költség, amelynek jelentős része a személyi jellegű ráfordításokból adódik.

Korábban a cég vezetősége nemegyszer nyilatkozott ezen költségek csökkentésének és - a Kollektív Szerződésben foglalt - a munkavállalók részére kiegészítő ösztönzési elemeket biztosító (pl. karácsonyi- és szabadságos bér kifizetése) feltételek átvizsgálásának szükségességéről, illetve a szervezeti felépítés és a létszám lényeges optimalizálásáról.

2008-óta az ISD Dunaferr Csoport a világgazdasági válság okozta nehéz gazdasági helyzetben van. A 2011-2012. években sem javult a helyzet, a vasmű tovább küzd a piaci részesedésének fenntartásáért, egyúttal a késztermék önköltségének csökkentéséért.

Az ISD Dunaferr fő tevékenységéből származó veszteségei kényszerítik ki a konkrét lépések megvalósítását.
Az ISD Dunaferr menedzsmentje minden lehetőséget felkutat ahhoz, hogy a takarékossági intézkedéseket megtegye. A költségcsökkentés céljából felülvizsgálásra kerülnek az anyagok és szolgáltatások beszerzésére kötött szerződések, megszüntették a vezetők által a szolgálati autó saját célú használati lehetőségét, illetve a szolgálati lakások biztosítását és azon költségeinek megtérítését, ezen felül kidolgozták a költségek csökkentésére irányuló egyéb programokat is.
Ezen körülmények között a munkáltató kénytelen volt benyújtani a Lőrinci Meleghengermű bezárásáról szóló előterjesztését a hengermű veszteségei miatt, valamint a helyzet javulására utaló jelek hiányában.

A 2012. első félévében a Lőrinci Meleghengermű tevékenységéből származó veszteségek elérték az 5 millió dollárt. Ennek vannak objektív okai is, a többiek között a rendkívül alacsony termék árak az acél piacokon, a berendezések elhasználódása, valamint magas költségek. A gyártómű leállítását a 2012. december 1-el tervezzük, a tervezett csoportos létszámleépítésről már értesítettük az állami hatóságokat. A létszámleépítést a magyar jogszabályok és a Kollektív Szerződésnek megfelelően folytatjuk majd.


Megterveztük a termeléshez közvetlenül nem kapcsolódó tevékenységek kiszervezését is.

Egyelőre megjelöltük a tolmácsolási és fordítási szolgáltatások, a kisteherautós belső szállítások, a létesítményi tűzoltóság, a PR-tevékenység átadását a külső vállalkozók részére. A továbbiakban is az ilyen fajta javaslatok várhatóak.


A létszám optimalizálása a Dunaújvárosban lévő szervezeteket is érinti, itt elsősorban azon szellemi munkavállalókról lenne szó, akik az irányítási és adminisztratív funkciókat látják el. A Lőrinci Meleghengermű dolgozóin és a kiszervezési programokon kívül a további fizikai munkavállalók létszámának lényeges csökkentését nem tervezzük.


A 2012. évre szóló program keretein belül a maximális tervezett létszámcsökkentés 800 főt érint. Ebben a számban benne van a Lőrinci Meleghengermű, a kiszervezendő szervezeti egységek, valamint az önkéntes távozás és a korkedvezményes nyugdíjazás programjai is.
A létszámleépítés-, illetve a létszám optimalizálás részleteiről a magyar jogszabályokban foglaltaknak megfelelően teljes körűen tájékoztatni fogjuk az állami hatóságokat, az érintetteket és az illetékeseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.