Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2011. December 13. 07:46, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elbocsátásokat okoz a béremelés

Elbocsátásokat okoz a béremelés

A GKI felmérése szerint a jövő évi minimálbér emelés miatt a cégek a minimálbéresek 4 százalékától válnának meg, ami 40 ezer munkahely megszűnését jelentené.

Molnár László, a GKI igazgatója a Gazdasági Rádiónak azt mondta, akad majd olyan szegmens, ahol akár a 7 százalékot is eléri az elbocsájtások aránya.

Molnár László szerint nagyarányú leépítés azoknál a vállalkozásoknál várható, amelyeknél a létszám 100 és 200 fő között van.A nagyvállalatok és az exportra termelő cégek viszont kevésbé csökkenthetik a dolgozói létszámot. Ezeknél a cégeknél körülbelül 2 százalékos elbocsájtásra lehet majd számítani.

A GKI felméréséből az derült ki, hogy a cégek háromnegyede egyáltalán nem kívánja emelni jövőre a dolgozók fizetését. A kutatás annak ellenére sokat sejtet a vállalkozások pesszimista hangulatáról, hogy a felmérés még azelőtt készült, hogy konkrétumokat lehetett volna tudni az adójóváírás eltörlése miatti keresetcsökkenés kompenzációját szolgáló elképzelésekről.

Kiderült: a munkáltatók nem a legalacsonyabb kereseti kategóriákba tartozókon kívánnak spórolni, a magasabb jövedelműek lesznek az adóváltozások nagy vesztesei. A jövőre elvárt 18 százalékos minimálbéremelés miatt cégek mindössze 4 százaléka tervez a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozó alkalmazottat elbocsátani, a legnagyobb (7 százalék körüli) a hajlandóság erre a 100 és 200 fő közötti vállalkozásoknál. A minimálbérnél magasabb bérek esetében ugyanakkor a munkáltatók 79 százaléka nem emel bért, 8 százalékuk inflációtól elmaradó béremelést tervez, s mindössze 13 százalék tartja vagy emeli alkalmazottai bérének reálértékét. A minimálbér-emelés tehát nem elsősorban a létszámra hat, hanem a minimálbér feletti rétegek keresetére.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: GKI, minimálbér

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 27. 16:08, csütörtök | Belföld

Az idén 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az elemzők

A tavalyinál mérsékeltebb, ám uniós összehasonlításban így is erős, 3,5 százalékos gazdasági növekedés várható az idén Magyarországon a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. szerint.

2020. Február 27. 14:06, csütörtök | Belföld

Minden idők legnagyobb főnyereménye vár az ötöslottó játékosokra

Minden eddigi rekordot megdöntött, 5,252 milliárd forint az ötöslottó várható főnyereménye, amely szinte a teljes felnőtt lakosság kedvét meghozta a lottózáshoz – közölte a Szerencsejáték Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 27. 11:00, csütörtök | Belföld

Nem kell áruhiányra számítani a koronavírus miatt

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás

2020. Február 27. 09:57, csütörtök | Belföld

Újabb termékeknél talált problémák miatt bírságolt a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén, minőségi és jelölési problémák miatt 20 esetben indítottak hatósági eljárást