Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Július 14. 19:02, szerda | PR
Forrás: (x)

Elektromos autó pályázat 2021: a legfontosabb tudnivalók

Elektromos autó pályázat 2021: a legfontosabb tudnivalók

Idén azok is elkezdhetnek szétnézni az elektromos autók piacán, akik eddig halogatták, hogy elektromos gépkocsiba ruházzanak be, mivel elindult az elektromos autó pályázat 2021.

Az IFKA pályázati kiírása alapján 2021. június 14-től újra igényelhető állami támogatás elektromos járművek vásárlásához.

Az E-AUTÓ-2021/lakossági kódú pályázatban magyarországi lakóhellyel, illetve székhellyel rendelkező természetes személyek, civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatásiintézmények vehetnek részt, nem vonatkozik tehát cégekre és vállalkozásokra.

Természetes személyek egyetlen elektromos autó vásárlásának támogatására nyújthatnak be pályázatot, a többi felsorolt intézmény pedig legfeljebb öt autóra igényelhet támogatást. Fontos feltétel, hogy egyrészt hibrid autóra nem, csak nulla helyi kibocsátású, tisztán elektromos gépkocsi beszerzésére kaphatunk támogatást, másrészt az autónak újnak kell lennie, használtra nem vonatkozik a pályázat. Kivételt jelentenek a márkakereskedő vagy importőr által saját tulajdonban forgalomba helyezett, legfeljebb 12 hónapja forgalomban lévő, és maximum 6000 km-t futott gépkocsik (tesztautók, bemutató autók).

A tavalyi rendszerhez képest az idei legfontosabb változások a következők:

1) Az alsó sáv határa 11-ről 12 millió forintra emelkedett, azaz a támogatás mértéke az ötszemélyes autók esetén 12 millió forint vételárig 50%, de legfeljebb 2,5 millió forint lehet. A 11 milliós határ 2020-ban még jól működött, a márkakereskedők egymás után hirdették ki az árengedményeket, hogy minél több modell beleférjen a magasabb összegű, 2,5 millió forintos támogatásba. A gyengülő forint miatt azonban idén már nagyon kevés modellnél lehetett volna tartani ezt határt, ezért a minisztérium úgy döntött, hogy a két sáv közötti határt 12 millió forintra emeli.

2) A támogatás összege a felső sávban 0,5-ről 1,5 millió forintra nőtt. Mivel a viszonylag alacsony támogatási összeg miatt kevesen választottak drágább (tehát jobban felszerelt és nagyobb hatótávval rendelkező) személygépkocsit, a tavalyi 500.000 forintos támogatás nem igazán volt népszerű, ezért idén háromszorosára növelték az összeget. A korábbi találgatásokkal ellentétben azonban a felső határ nem emelkedett 16 millió forintra, továbbra is marad a tavalyi 15 milliós határ.

3) Magasabb sávhatárokat alkalmaznak a hét- vagy többszemélyes autókra: a két sáv közötti határ 12-ről 14 millió, a felső határ pedig 15-ről 17 millió forintra emelkedett. Háromgyerekes családok részére egyelőre még érvényben van a 2,5 millió forintos támogatás, ha hétüléses személyautót szeretnének vásárolni, így - amennyiben továbbra is kombinálható marad a két program - a nagycsaládosok 14 millió forintig összesen 5 millió, a maximum 17 millióba kerülő hétüléses autókra pedig összesen 4 millió forintos támogatásra pályázhatnak.

Az elektromos autó pályázat 2021 keretösszege 3 milliárd forint, amely három szakaszban igényelhető. Az első szakasz 2021. június 14-től július 2-ig, a második augusztus 9-től 27-ig, az utolsó pedig október 11-től 2022. június 1-ig, illetve a keret kimerüléséig pályázható meg. A pályázat benyújtásához érvényes megrendelés szükséges, amelynek dátuma nem lehet a pályázat kiírásánál (2021.05.17-nél) régebbi. A fenti pályázat kizárólag személygépkocsi beszerzésére vonatkozik.

PEDELEC-2020 kódon jelenleg is elérhető az elektromos kerékpárok vásárlására kiírt pályázat, megszűnt azonban az elektromos robogók és motorkerékpárok vásárlásának támogatása, és egyelőre nincs információnk kiírásról. Az E-AUTÓ-2021/taxi pályázat keretében igényelhetnek állami támogatást a személytaxi-szolgáltatást vagy sofőrszolgálatot végző egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok, amelyhez érvényes személyszállítási engedély szükséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.