Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 26. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Élelmiszerbiztonság: a farmtól az asztalig

Élelmiszerbiztonság: a farmtól az asztalig

A 2008-as ágazati törvény egy keret jogszabályba öntötte, hogy milyen intézkedéseket kell megtenni ahhoz, hogy a termőföldtől az asztalig követve az élelmiszerek útját az asztalokra jó minőségű, higiénikus táplálékok kerüljenek. A 2013-2022-re meghirdetett élelmiszerlánc biztonsági stratégiai program egy még magasabb szintű ellenőrzést ír elő - ismertette a Rádió Orient műsorában Dr. Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője.

Az igazgatóság feladata viszonylag összetett, hiszen a farmokon tartott állatok egészségének ellenőrzésétől kezdve a kész ételek és vendéglátóegységek ellenőrzéséig végzik tevékenységüket. Ezt az összetett feladatkört a 2008-as ágazati törvény foglalta össze, öntötte egy keretjogszabályba. A kör még tovább bővült a tenyésztési feladatok hatósági ellenőrzésével. Az osztályok együttműködése jó, az értekezleteken túl rendszeres napi kapcsolatban vannak. A munkát többségében hatósági állatorvosok látják el, de közegészségügyi szakember, élelmiszermérnök, agrármérnök és szaksegédek is dolgoznak az igazgatóságon.

A hatósági állatorvosok munkáját nagyban segítik a jogosult állatorvosok, akik feladataik tekintetében az általános állatorvos és a hatósági állatorvos közti hatósági szinten helyezkednek el. Elvégzik a farmon a vizsgálatokat, vért vesznek az állatoktól, és a hatósági állatorvos a vizsgálati eredmények után eldönti a további teendőket. Általános és hatósági állatorvosból is hiány van Zalában, mert aki erre a pályára megy, az inkább gyógyítani szeretne. Emiatt kevesen akarnak a hatósági oldalon dolgozni, pedig fontos a járványmentes környezet megőrzése, ami a hivatal munkája - hangsúlyozta Dr. Boncz Attila.

Az egészséges élelmiszerekhez fontos a járványmentes környezet, ehhez országos program alapján járványügyi monitoring programokat működtetnek. Zalában jelenleg nincs járványvizsgálat terén intézendő dolguk, biztonságosan lehet élő állatot ki-és beszállítani. A sertésállomány éves ellenőrzése lassan befejeződik, a szarvasmarha állomány ellenőrzés pedig folyamatban van a járványok, fertőzések megelőzése érdekében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal év elején közzéteszi, hogy az állományokban hány állatot kell évente vizsgálni, valamint a megyei végrehajtást is ők szervezik, ellenőrzik - mondta a Zalai Igazgatóság vezetője.

Horvátország uniós csatlakozásával megszűnt Letenyén az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés, ahol előtte szigorúan ellenőrizték azt, hogy mi kerül be az Unió területére. Most az itteni határon megszűnt a kontroll, de a térségben fokozottabb mélységi ellenőrzések zajlanak. Ferihegyen, például továbbra is működik az állategészségügyi ellenőrzés.

Ha valamely állattartó telepen vagy vágóhídon betegség gyanúja merül fel, akkor a tulajdonosnak bejelentési kötelezettsége van a szolgáltató, illetve a hatósági állatorvos felé, aki ezt követően szolgálati úton tovább jelenti az esetet az élelmiszerlánc felügyeleti hatóságnak.. Ez utóbbi intézkedik és továbbküldi a vizsgálati anyagot, valamint zárlatot rendel el az állatállománynál. Ha nem fertőző, bejentési kötelezettség alá tartozó a betegség, akkor feloldják a zárlatot, ha pedig igazolódik a fertőzés, akkor az előírások szerint vagy gyógykezelik vagy felszámolják az állományt és fertőtlenítenek. „A legfontosabb, hogy a kórokozótól meg kell szabadulni” - mutatott rá a szakember.

Minden élő állat szállítmány, ami kimegy vagy bejön az országba, hatósági állatorvosi ellenőrzésen esik át. A távolabbról, harmadik országból érkezőnél még fokozottabb az ellenőrzés. A Kínában megjelenő H7N9 madárinfluenza oka valószínűleg az emberközelibb tartási technológia, az éghajlat és a nagyobb állatsűrűség. Az igazgatóság ezt a vírust fokozott figyelemmel kíséri - hangsúlyozta Dr. Boncz Attila.

A kész élelmiszerek ellenőrzése is része a monitoring programnak. Főhatósági utasítás alapján megkapják a megyei programot, melynek részeként élelmiszer mérnök kollégák és hatósági állatorvosok széles körűen, forgalmazásból, előállításból vesznek le mintát, amit aztán vizsgálnak, értékelnek. A 2013-2022-re meghirdetett élelmiszerlánc biztonsági stratégiai program egy még magasabb szintű ellenőrzést ír elő.

Leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedés a szalmonella. Ilyen esetben 2-3 órán belül az ételből vett mintának a laborban kell lennie. Sokszor azonban a calicivírus áll a rosszullét hátterében. Nyáron fontos az ételek biztonságos hűtése: ez otthon saját felelősség, a hivatal ellenőrzése csak a közfogyasztásra korlátozódik. A vendéglátóhelyeken rendszeresen és bejelentés alapján is ellenőriznek. Az élelmiszerért a tulajdonos a felelős, a hatóság csak ellenőriz- zárta a beszélgetést Dr. Boncz Attila.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során