Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2018. Október 04. 09:56, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elfogták Franciaországban a szökevénykirályt

Elfogták Franciaországban a szökevénykirályt

Három fegyveres segítségével, helikopteren szökött meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből...

A francia hatóságok szerdán őrizetbe vették a 46 éves Redoine Faidot, ragadványnevén a "szökevénykirályt", aki július elején három fegyveres segítségével, helikopteren szökött meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből, ahol 25 éves börtönbüntetését töltötte.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Faid mellett további hat embert, köztük egy testvérét vették őrizetbe a hatóságok a Párizstól északra található Creil egyik lakásában. A műveletben mintegy 50-en vettek részt, a rendőrség mellett elitalakulatok tagjai is. A razzia során két kézifegyvert lefoglaltak.

„A miniszter lemondott, de ez nem akadályozta meg a rendőrséget abban, hogy őrizetbe vegye Redoine Faidot” - ironizált Gérard Collomb belügyminiszter, akinek szerdán fogadta el lemondását Emmanuel Macron francia elnök.

„Redoine Faid őrizetbe vétele ismét a nemzeti rendőrség professzionalizmusát bizonyítja” - üdvözölte a hírt Twitter-profilján Édouard Philippe francia kormányfő, aki méltatta a rendőröket „a három hónapon keresztül folytatott aprólékos munkáért” és „e mindenféle nehézség nélkül végrehajtott letartóztatásért”.

Faid július elsején szökött meg a francia büntetés-végrehajtás közlése szerint a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből. A szökést három fegyveres segítségével, helikopteren hajtotta végre.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Redoine Faid filmekbe illő akcióval megszökött: 2013-ban a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, mielőtt kijutott a szabadba. Az egyik túszt már közvetlenül a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Egyik túsznak sem esett bántódása. Faidot egy hónapi bujkálást követően fogta el akkor a francia rendőrség.

A 46 éves, algériai származású Faid több nyelven beszél, köztük héberül is, az első rablása után Izraelben bujkált, állítólag ortodox zsidónak álcázva magát. 2010-ben megjelent - börtönbüntetése alatt írt - könyvében leírta, hogyan lett "külvárosi piti tolvajból hírhedt, pénzszállító autók kirablására szakosodott gengszter".

Faid Franciaország legkeresettebb szökevénye volt, áprilisban 25 év börtönbüntetésre ítélték egy 2010-es, meghiúsult fegyveres rablás megszervezéséért, amely során egy rendőrnő életét vesztette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.