Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2012. Szeptember 06. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elhízhat a gyermek, ha a kismama dohányzik

Elhízhat a gyermek, ha a kismama dohányzik

Egy új kutatás szerint tinédzser korára elhízhat a gyermek, hogyha anyukája a terhesség ideje alatt dohányzott - írja a Health Day. Ennek oka, hogy a dohányzó anyukáktól született gyermekek agyában olyan strukturális változások mennek végbe, amelyek révén jobban vonzódnak a zsírosabb ételekhez.

Ennek köszönhetően tinédzserkorukra súlyproblémákkal küzdhetnek. 'Tanulmányunk azt sugallja, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyjuk a terhesség alatt dohányzott, olyan strukturális változások mennek végbe az agyukban, aminek köszönhetően a zsíros ételeket szívesebben fogyasztják' - mondta Dr. Zdenka Pausova, a tanulmány szerzője.

Habár még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az eredményeket megerősítsük, mert nem minden dohányzó anyukának lesz elhízott a gyermeke - tette hozzá. A terhesség alatti dohányzás ugyanis csak egy a sok tényező közül, amely befolyással van a súlyra.

A tanulmány keretében 378, 13 és 19 év közötti tinédzsert vizsgáltak meg. Közülük 180 anyukája szívott el egynél több cigarettát naponta a terhességük második trimesztere idején. Az átlag 11 cigaretta volt/nap. Ahogy az várható volt, azoknak a babáknak a születési súlya kisebb volt, akiknek anyukája dohányzott. Az is jellemző volt náluk, hogy kevesebb ideig szoptak, viszont tinédzser korukra nehezebbek lettek, mint társaik.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy esetükben alacsonyabb volt az agy amygdala területén elhelyezkedő jutalom központ szintje. Amikor a kutatók értékelték a résztvevők zsírbevitelét, azt találták, hogy inverz korreláció található az amygdala térfogata és a zsírfogyasztás között, vagyis minél több zsírt fogyaszt valaki, annál kisebb az említett agyi terület térfogata.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 17:08, péntek | Életmód

A nyaralni készülők többsége belföldön tervez pihenni

A magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzár feloldását követő időszakban is óvatosan tervezi utazásait:

2020. Július 10. 15:08, péntek | Életmód

Napszemüvegeket ellenőriztek

Megfeleltek az UV-szűrésre vonatkozó előírásnak a vizsgált napszemüvegek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

2020. Július 09. 17:09, csütörtök | Életmód

A koronavírus-fertőzés kezelésében alkalmazható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben található - hatóanyagot azonosítottak, ami a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható

2020. Július 01. 17:03, szerda | Életmód

Az internetezők hetven százaléka vásárol online

A magyarok már a járvány előtt is rendszeresen használták az internetet különböző ügyeik intézésére;