Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2016. Október 27. 15:33, csütörtök | Helyi
Forrás: dunaujvaros.hu

Elindult az influenza figyelő szolgálat

Elindult az influenza figyelő szolgálat

Az országban az influenza figyelőszolgálat évek óta az év 40. hetében indul és az adatgyűjtés a következő év 20. hetéig tart.

2016. október 3-tól megyénkben is elindult a felkért 61 háziorvosi körzet által influenzaszerű megbetegedésre és betegforgalomra vonatkozó korcsoportos adatok gyűjtése és hetenkénti szolgáltatása.

Az adatok birtokában nyomon követhető az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága és influenza vírusok előfordulása a lakosság körében.

Négy háziorvos felkérése történt meg az influenzaszerű panaszokkal hozzájuk forduló betegektől légúti minta virológiai vizsgálat küldésére a megbetegedések kórokozóinak azonosítása céljából. Így az influenza aktivitás mellett nyomon követhető az is, hogy milyen kórokozók állhatnak az influenzaszerű megbetegedések hátterében.

Az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés. Még napjainkban is viszonylag rövid idő alatt igen nagyszámú megbetegedést, nagy világjárványokat is képes okozni.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed. Néhány napos lappangási idő után hirtelen magas lázzal, izomfájdalommal, elesettséggel kezdődik. Köhögéssel, torokfájdalommal jár, de nehézlégzés is jelentkezhet. Szövődménymentes esetben egy hét alatt lezajlik. Ugyanakkor súlyos szövődményes, kórházi kezelést, gépi lélegeztetést igénylő esetek is előfordulhatnak. A leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás, amely nagyon súlyos formában is jelentkezhet.

Az őszi-téli időszakban légúti megbetegedéseket okozhat néhány baktérium és számos vírusfaj is. Ezeket tévesen szintén influenzának nevezik. Az influenza vírusok okozta megbetegedések azonban mind lefolyásukat, szövődményeiket és járványügyi jellemzőiket tekintve jelentősen eltérnek és súlyos formában is jelentkezhetnek.

Az Influenza megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és influenza halálesetek megelőzése.

Az influenza vírus rendkívül változékony, szezonról-szezonra is változhat. Az influenza elleni védőoltást ajánlott minden szezon előtt évente megismételni a vírus rendkívüli változékonysága miatt.

Az előző évekhez hasonlóan az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség a 2016/2017. évi szezonra is meghatározta az oltóanyag előállításához a vírustörzseket. Ajánlásuk alapján a jelenlegi oltóanyagokban kétféle összetevő, H3N2 és B vírustörzs, az előző szezonhoz képest megváltozott.

Az influenza megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából fokozottan veszélyeztetettek a krónikus betegek, a szív- és érrendszeri, légúti, máj és vesebetegek, anyagcsere betegségben szenvedők, cukorbetegek, daganatos betegek és immungyengeségben szenvedők, rehabilitációs, ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, gondozottak, várandós kismamák, 60 év felettiek. Számukra az influenza elleni védőoltás térítésmentesen rendelkezésre áll. Térítésmentesen biztosított az influenza védőoltás azok számára is, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik. Az előzetesen adott védőoltás a terhességük idején már védelmet nyújt.

Az egészségügyi dolgozók körében is fontos az influenza elleni védőoltás, hogy megbetegedésükkel ne veszélyeztessék betegeiket, munkából való kiesésükkel ne rójanak indokolatlanul nagy terhet kollégáikra, ezért feltétlenül indokolt, hogy védelmük az oltás révén biztosítva legyen.

Térítésmentes influenza védőoltásra jogosultak az állattartó telepeken dolgozók, akik baromfi, sertés tartásával foglalkoznak, illetve ezen állatok szállításával, feldolgozásával, megsemmisítésével foglalkozna.

Az influenza védőoltás élővírust nem tartalmaz, betegséget nem okoz, beadása nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra.

A térítésmentes influenza elleni védőoltások, Fejér megyében 2016. október 24-ig kerültek eljuttatásra a háziorvosi rendelőkbe, így már az oltóanyag rendelkezésre áll, a háziorvosoknál és kérhető.

Az influenza védőoltás beadása után a védettség hozzávetőlegesen két hét alatt, fokozatosan alakul ki. Fontos, hogy az influenza védőoltás mielőbb beadásra kerüljön, hogy a megbetegedések emelkedésének időszakára már védelmet nyújthasson.

Tájékoztatást adta a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály részéről:

Dr. Müller Cecília Dr. Krisztián Erika

megyei tisztifőorvos járványügyi osztályvezető főorvos

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 16. 07:18, péntek | Helyi

Dunaferr: botrányos a helyzet

A Vasmű krízishelyzete továbbtart. A cégvezetés vagy annak képviselői nagyvállalathoz nem épp illendő stílusú közleményben kérték, hogy ne nyilatkozzon Cserna Gábor és az MSZP sem a vállalat helyzetéről.

2020. Október 15. 20:00, csütörtök | Helyi

Az októberi közgyűlés főbb döntései

A pentelei főtérről áttelepítendő a szovjet emlékmű, kollégiumból rendőrlakások, lesz Borovszky Ambrus eméékpark.

2020. Október 12. 13:08, hétfő | Helyi

Pintér Tamás csütörtök délelőttre összehívta városunk közgyűlését

A szokottnál kevesebb téma szerepel az október 15-én esedékes közgyűlésen. Rendeződhet a kertváros kollégium jövője. Módosul több háziorvosi körzet szerződése, Új tagokat választanak egy területcserét előkészítő bizottságba.

2020. Október 02. 09:54, péntek | Helyi

Folytatódik a lomtalanítás Dunaújvárosban

Ezúttal a Béke városrészben folytatódik a lomtalanítás.