Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 09. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkészült az új támogatott hitel - segítség az adósoknak

Elkészült az új támogatott hitel - segítség az adósoknak

Elkészült az új, támogatott lakáshitelekről szóló kormányrendelet tervezete, így akár még az idén hatályba léphet a jogszabály – értesült a Világgazdaság.

A kamattámogatott konstrukció kíméletesen bánik majd a költségvetési forrásokkal, és segítséget nyújthat a nehéz helyzetbe jutott adósok egy részének is.

Amennyiben az egyeztetési folyamat nem húzódik el – a rendelet már ebben az évben hatályba léphet, és felválthatja a 2009 óta érvényben lévő, a Bajnai-kormány nevéhez fűződő jogszabályt. A lap értesülése szerint az új támogatott hitel megjelenése nem okoz majd súlyos terheket a lakástámogatásra még az idén is bő 120 milliárdot költő költségvetésnek: új lakásoknál 10 millió, használt ingatlanoknál 6 millió forint lesz a maximálisan igénybe vehető hitelösszeg. Az adósok helyzetét az állampapírhozamhoz kötődő kamattámogatással igyekeznek segíteni, és a konstrukció – elődeihez hasonlóan – csak egy kölcsönnél vehető majd igénybe: vagyis az igénylőnek még élő állami támogatású hitele nem lehet. A rendelet újdonsága az eddigiekhez képest, hogy két új kedvezményezetti csoport is megjelenik: így támogatják majd azokat a lakásvásárlókat, akik problémás hitellel terhelt ingatlant vesznek át, és azokat is, akik pénzügyi helyzetük rendezése érdekében kisebb lakásba kívánnak költözni.

Bár az új támogatott konstrukció biztosan nem forgatja fel a hazai lakáspiacot, a jelenleg érvényben lévő változathoz képest több szempontból is jelentős előrelépést jelent. A most hatályban lévő rendeletben ugyanis komoly korhatárbeli megkötések vannak: 35 év a felső határ az igénylésnél, a legalább két gyermeket nevelőknél pedig 45 év. Erősen korlátozott a felhasználási cél is: az igénylőnek csak új lakás vásárlására, illetve építésére, vagy felújításra lehet felhasználni a kölcsönt. A hitel maximális összege Budapesten és a megyei jogú városokban maximum 12,5 millió, egyéb településeken pedig 10 millió forint lehet, felújításnál pedig 5 millió forint a limit. A kamattámogatás az állampapír-referenciahozamhoz kötött, mértéke a felhasználás céljától, illetve az igénylő körülményeitől függ. A támogatott időszak legfeljebb 20 év lehet.

A takarékossági okokból meglehetősen szűkre szabott támogatotti kör miatt az adósok enyhén szólva nem is tolongtak a bankoknál: a hitelintézetek beszámolói szerint bankonként évente néhány tucat fogyott a fiatalok életkezdését megkönnyíteni hivatott kölcsönből.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni