Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 14. 08:45, péntek | Helyi

Elkezdődhet a városközpont átalakítása

Elkezdődhet a városközpont átalakítása

Ünnepélyes szerződéskötéssel került pont arra a folyamatra, amely lehetőséget teremt végre, hogy városunknak is legyen igazi főtere.

Molnár Tamás a KDRFÜ ügyvezető igazgatója , Cserna Gábor polgármesterrel együtt látta el kézjegyével a mintegy 1,8 milliárd forint értékű beruházásról szóló támogatási szerződést.

Az eseményt megtisztelte dr. Dorkota Lajois , kormánymegbízott is.

A városközpont kialakítása nem mostanában került a tervek középpontjába.

Története jóval korábbra nyúlik vissza.

A viszontagságos beruházás útját Cserna Gábor polgármester elevenítette fel:

- A kormány 2009 májusában döntött először Dunaújváros Megyei Jogú Város Belvárosi akcióterületen megvalósuló város-rehabilitációjáról szóló projektjavaslat előzetes nevesítéséről.

Az eredeti tervek szerint a Vasmű út 41. szám alatti épület szállodává való átalakítása lett volna a magántőkés beruházás. Sajnos az első és a második forduló között kedvezőtlenül megváltozott gazdasági helyzetben a már meglévő magántőkés beruházó visszalépett, s a város kísérletei új magántőkés partnerek bevonására sorra kudarcot vallottak.
Mivel a pályázat szabályzata nem tette lehetővé az egyes projektelemek átdolgozását a két forduló között, így a megfelelő magántőkés megtalálásának hiányában Dunaújváros kénytelen volt a támogatási szerződés megkötése előtt visszavonni pályázatát.
A történtek és a jelenlegi rossz gazdasági helyzet ellenére a város vezetése mindvégig támogatta a projekt megvalósítását. A városfejlesztési társaság az elmúlt időszakban folyamatos egyeztetéseket folytatott az NFÜ képviselőivel, valamint helyi vállalkozókkal. Ennek eredményeképp Dunaújváros a 2012. július 16-án ismét megjelent projektfelhívásra nyár végén sikeres projektjavaslatot nyújthatott be.
A Kormány 1506/2012. (XI.16) Korm. határozatával a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében város rehabilitációs célú kiemelt projektként nevesítette pályázatunkat.

A projekt megvalósításához nyújtott vissza nem térítendő támogatás mértéke 100%.

Hogy mi is lesz a vársközpontban?

Megszépül a Városháza teljes környezete: modern dísztér és sétány kerül kialakításra; sportpálya és korosztályos játszótér épül saját kiszolgáló épülettel; az Anyakönyvi Hivatal a Polgármesteri Hivatal megújuló C szárnyába költözik; az Aranyvölgyi út – Vasmű út – Tanács utca találkozásánál korszerű körforgalmi csomópont kerül kialakításra; a parkolóhelyek száma pedig megsokszorozódik a területen.

A Közép-Dunántúli Operatív Program keretéből részesül városunk .Több hektárnyi összefüggő vársközponti terület jön létre, új funkciók, új közösségi terek. A projekt konzorciumban valósul meg, amelynek tagjai a Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, DVN Városfejlesztési Nonprofit Zrt és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság.

Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott , országgyűlési képviselő elmondta, hogy annak idején amikor politikusnak szegődött csak egy dologtól határolódott el, hogy szalagokat vágjon el, átadásokon vegyen részt. Az elmúlt két év bebizonyította, hogy nem is olyan rossz dolog ez.

Összegezte, hogy hete hete jelentette be Balogh miniszter úr, hogy városunk a kormánytól 8000.000 forintos adósságelengedésben részesül, a partfal rehabilitációjára 350 millió forint , amely a táborállásiak életét teszi könyebbé, néhány napja a kórház 4 milliárd forintos fejlesztési beruházása indult el, ma 1,8 milliárd forintos beruházás aláírásán volt jelen, az aprókat már nem is számolja.

Megemlítette a KDRFÜ igazgatójának , hogy városunk pályázni fog a Római városrész rehabilitációjára szeretne 1,2 milliárd forint támogatást elnyerni.

Felelevenítette, hogy a városközpont átalakítása egy hároméves történet. Az eltelt időszak azonban nem ment veszendőben, hiszen a korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel kezdődhet a beruházás, hiszen egyáltalán nem szükséges a városunknak ehhez önrészt biztosítania.

Hangsúlyozta, hogy még nincs vége az évnek, úgy véli, hogy hamarosan újabb jó hírről számolhat be. Reményei szerint Dunaújváros pályázata kedvező elbírálásban részesül az ÖNHIKI keretből, azaz év vége előtt még a város kasszájába néhány százmillió forint kerülhet.
Folytatni szeretnék a munkát, s szeretnék, ha a sikeres pályázatok sora tovább bővülhet, szeretnék a stadiont befejezni, s Pálhalmán az utánpótlás képzésére alkalmas feltételeket szeretnének kialakítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.