Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Április 10. 08:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Elmarad a luxusórák vására Makaóban, Peking korrupció ellenes harca miatt

Elmarad a luxusórák vására Makaóban, Peking korrupció ellenes harca miatt

Jobbnak látták lemondani a luxuskarórák Makaóba tervezett idei vásárát, miután minden jel szerint alacsony forgalomra, bevételekre számíthattak. A helyzetért az érintettek Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár korrupció ellenes harcát teszik felelőssé - számolt be pénteki összeállításában a South China Morning Post című hongkongi lap.

Az eredetileg kétnaposra tervezett, európai órákra és antik érmékre összpontosító expóval a hongkongi Imex Asia készült elkápráztatni elsősorban a szárazföldi Kínából a májusi aranyhétre érkező látogatókat. A friss bejelentés szerint azonban a Grand Emperor Hotelbe tervezett kiállítást és vásárt "meghatározatlan időpontra" elhalasztják, az eddig jelentkezett résztvevőket, köztük a 29 hongkongit, kártalanítják.
Az elsősorban kaszinóiról elhíresült volt portugál enklávé, amely jelenleg - Hongkonghoz hasonlóan - Kína különleges közigazgatási övezete, az utóbbi időben az idegenforgalom jelentős csökkenését kénytelen elkönyvelni, amit megfigyelők szintén egyértelműen a Pekingből indított korrupcióellenes harc következményének tartanak.
Az idén a város szerencsejátékból származó bevételeinek 9 százalékos csökkenésével számolnak, miután tavaly 2,6 százalékos visszaesést mértek. Ez volt az első csökkenés 2002, az adatok nyilvánosságra hozatalának kezdete óta.
A legnagyobb aukciós házak tavaszi szezonnyitó árveréseikről ugyancsak mérséklődő érdeklődésről számoltak be, és megnyilatkozásaiból arra lehet következtetni, hogy ők is részben a fényűző, hivalkodó életmód elleni pekingi propaganda és az ezzel kapcsolatos tartósan szigorú fellépés áldozatainak tartják magukat. A Sotheby's eladásai például 20 százalékot estek idén, az előző év azonos időszakához képest. Az elsősorban régiségekkel kereskedő vetélytárs, a China Guardian esetében a visszaesés 27 százalékos volt.
Kínában az elmúlt alig több mint két évben hivatalnokok és pártkáderek százezreinek korrupciós ügyeiben jártak el a hatóságok, és több tízezren veszítették el korábbi pozíciójukat, kerültek az igazságszolgáltatás elé.
A leleplezésekből gyakran a kínai média és az online közösségi oldalak is kiveszik a részüket az állami vagy a pártapparátusban dolgozók, a hadseregben szolgálók megvagyonosodásáról, fényűző életmódjáról, kiváltságairól, kontroll nélküli hatalmáról szóló jelentéseikkel.
Előfordult, hogy épp egy fényképen felfedezett, drága karóra felvillanása nyomán indult vizsgálat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése