Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Február 15. 15:38, szerda | Helyi

Elment a vezér....

Elment a vezér....

Elhunyt dr. Szabó Ferenc, a Dunaferr Dunai Vasmű nyugalmazott vezérigazgatója: a vállalatcsoport valahai első embere életének 82. évében, hosszantartó betegség után távozott az élők sorából.

Kollégánk, Csongor György a Híd Egyesület megbízásából egy interjúköteten dolgozott vele. Összegyűjtötték, rendszerezték emlékeit, felelevenítették a legfontosabb eseményeket, történéseket.. Az utóbbi hónapban azonban abbamaradtak a munkák, látványosan szinte napok alatt romlott Dr. Szabó Ferenc állapota.

Egy közvetlenségében is tartással rendelkező, városunk jelenlegi arcát és arculatát meghatározó személyiség távolodott el akkor a világunktól egészen tegnapig, akkor a róla szóló legújabb könyv az utolsó lapjához érkezett.

Olvasom a hivatalos nekrológot. Adatok, tények, információk. Sok mindenről beszélnek és sok mindenről nem. Azt nem taglalják, hogy jelenléte és személyisége mennyire meghatározta a Dunai Vasmű sikertörténetét. Dr. Szabó Ferenc akkor vette át a vállalalt irányítását, amikor a műszaki szakemberek mellé közgazgazdasági szemléletre is szükség volt. A mit gyártunk és kinek és mennyiért irányítása alatt alapelvvé vált a termelésben, s mire a piac kikényszerítette mindezt, már egyáltalán nem érte váratlanul a társaságot.

Sikeresen, lendületben tartva adta tovább a "művét", s bár a dolgok menetéről mindig megvolt a véleménye, csak közvetve, társadalmi megbizatásain keresztül vett részt a vasmű és a város életében. Őszintén, felelősségteljesen látta el ezeket a tiszteket is, mint mindent, amihez a nevét adta.

Dr. Szabó Ferencet az ISD Dunaferr Zrt saját halottjának tekinti, temetése fenruár 21-én 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Temetőben.

Nekrológ:

Több évtizedes tevékenységének, vezetői munkásságának, szemléletének, humanitásának köszönhetően személyét a dunaújvárosiak, a vasműsök, valamint az egész vaskohászati szakma nagy tisztelete és megbecsülése övezi.

Szabó Ferenc 1930. november 28-án Szentesen született. Az elemi és polgári iskolák után a szentesi közgazdasági gimnáziumban, majd Budapesten a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult. A diploma megszerzését követően 1954 júniusától az Országos Tervhivatalban állt munkába. Népgazdasági érdekből került 1955. május 5-én az akkori Sztálin Vasmű Nagyolvasztó gyárrészlegébe munkaügyi előadóként. Ezt követően munkaügyi osztályvezető, a Kokszoló vegyi gyárrészlegének, majd a Nagyolvasztó gyárrészleg számviteli vezetője lett. 1960-tól a vállalat ár- és utókalkulációs osztályvezetője négy évig. Majd 1968-ig főállású társadalmi tevékenységet végzett. A Dunai Vasmű közgazdasági főosztályvezetőjeként 1968 őszétől dolgozott. Következő évtől a vállalat főkönyvelője, majd 1973-tól gazdasági igazgatója. Ebben az évben védi meg közgazdasági doktori értekezését "A vállalat belső mechanizmusának továbbfejlesztése" témakörben. A Dunai Vasmű vezérigazgatójaként 1976. január 1-től 1991. december 31-ig, nyugdíjba vonulásáig tevékenykedett. Gazdasági igazgatói, majd vezérigazgatói munkásságának ideje alatt a vasmű integrált acélgyártási technológiáját meghatározó két beruházásban vett részt, illetve irányította. A folyamatos acélöntőmű illetve konverteres acélgyártás bevezetése ma is a vasmű működésének alapját képezik.

Munkáját, életét áthatotta a város szeretete. Vezérigazgatói tevékenységének idején több meghatározó, a város lakosságának érdekeit szolgáló létesítmény megalkotását kezdeményezte, támogatta, vagy segítette közreműködésével, többek között a városi fedett uszoda, az MMK, a "zöld" SZTK, a jégpálya, a dunaferres sportlétesítmények, tornacsarnok létrejöttét.

Aktív időszakában több szakmai szervezet tagja volt. Így a Magyar Gazdasági Kamara Vaskohászati Tagozatának elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság megyei elnöke, országos elnökségének tagja, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Vaskohászati Szakosztály elnöke. Kitüntetései között kiemelkedő a Haza Szolgálatáért Érdemérem, a Munka Érdemrend Arany Fokozata. 2003-ban átvehette a Dunaferr legrangosabb szakmai elismerését, a Borovszky Díjat, 2004-ben pedig a Dunaújváros Díszpolgára megtisztelő címet adományozták neki. Nyugállományba vonulását követően is aktív szerepet vállalt a város és térsége fejlődése érdekében A "HÍD" Dunaújváros és Környéke Egyesület alapító elnöke, később tiszteletbeli elnöke lett.

Dr. Szabó Ferencet az ISD Dunaferr Zrt. saját halottjának tekinti. Búcsúztatása február 21-én 13 órakor kezdődik a dunaújvárosi temetőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.