Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. December 06. 09:00, szombat | Helyi

Előzzük meg a bajt!

Előzzük meg a bajt!

Az utóbbi időszakban több tragikus kimenetelű baleset történt városunkban és környékén. Mit tud ellene tenni a rendőrségünk, fordulok Nagy Zoltán ezredeshez, Dunaújváros rendőrkapitányához:

- Mi elsősorban fokozott ellenőrzéssel igyekszünk felhívni az autósok figyelmét a biztonsági öv használatára és a közlekedési szabályok betartására. A rendőri jelenlétnek mindenképpen van visszatartó ereje. Számos ilyen akciót szervezünk, amelynek nem elsősorban a büntetés a célja. Mi a szabályok betartatásával szeretnénk megvédeni a közlekedőket maguktól és másoktól.


Osváth Péter, rendőr-alezredes, bűnmegelőzési alosztályvezető az ünnepek közeledtével néhány nagyon fontos tudnivalóra hívja fel a figyelmünket:
- Közelednek az ünnepek. Ebben az időszakban az emberek sok időt töltenek utazással, vásárlással, s bizony a bűnözők is ekkor a legaktívabbak. Néhány nagyon fontos dolog, amelyet, ha betartunk, elkerülhetjük, hogy áldozattá váljunk. Talán kezdeném a zseblopások elleni védelemmel. Ajánlott a válltáskáját magunk előtt tartani. Ne tároljunk okmányokat, értékeket ruházatunk vagy táskánk külső zsebeiben! Ne tegyük ugyanarra a helyre pénztárcáját, hitelkártyáját, okmányait, mobiltelefont. Ne tartsuk bankkártyája PIN kódját a kártya közelében. Vásárláskor ne hagyjuk táskáját a bevásárlókocsiban, azt minden esetben tartsuk magunknál! ATM-automatánál történő pénzfelvételkor járjunk el nagyon körültekintően. Lehetőség szerint válasszunk forgalmas helyet. PIN-kódját csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mögött senki.


- Itt vannak a gépjármű feltörések is…


- Ennek a legfőbb ellenszere, hogy semmiképpen se hagyjunk értéktárgyakat az autónkban. Lehetőség szerint őrzött parkolóban hagyjuk, míg vásárolunk, az autónkat. Az utastérben még üres táskát, ruhaneműt, élelmiszert se hagyjunk.
- Ilyenkor megszaporodnak a trükkös lopások is…
- Ünnepek előtt gyakran találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben egyaránt. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valójában trükkös tolvajok, akik lakásunkba bejutva, figyelmünket elterelve próbálják megszerezni pénzünket, értékeinket. Ajtónyitás előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy ki akar bejutni hozzánk. Értékeinket, pénzünket tegyük biztonságos, mások által nem ismert helyre.


- Beszélgetésünk elején azt is mondta, hogy az sem mindegy hol vásárolunk…
- Az internetes csalások elkerülése érdekében óvakodjunk az olyan internetes eladóktól, akik ismeretlenek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a portékájukat, esetleg nem valódi címmel vagy telefonszámmal regisztráltak. A legfontosabb tudnivaló, hogy ismeretlen portálnak vételárat soha ne küldjünk előre!
- Az ünnepek, akkor tűzijáték is…


- A jogszabályok egyértelműek: tűzijátékot csak és kizárólag december 28-31. között lehet a kijelölt helyeken, - azaz online nem tilos- vásárolni, és január 5-ig lehet birtokolni. A termékek használni csak december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig terjedő időszakban engedélyezett. A petárdázás pedig mindvégig tilos, és akár 150.000 forintra is megbírságolhatják azt, aki erről megfeledkezik. A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak, vigyázzunk magunkra! Ha mindezekre odafigyelünk, akkor remélhetően nyugalmas és kellemes ünnepeink lesznek. Mi azt kívánjuk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.