Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emberi tüdőt hoztak létre laboratóriumban

Emberi tüdőt hoztak létre laboratóriumban

A Texas Egyetem galvestoni orvoskutató központjában laboratoriumi körülmények között sikeresen hoztak létre emberi tüdőt, elhunyt gyerekek szerveit felhasználva. A 2010-ben kifejlesztett technológiát ezelőtt csak patkányokon és sertéseken tesztelték - adta hírül a Medical News Today.

Őssejt szakértők már évek óta dolgoznak azon, hogy növekvő tüdőszövetet hozzanak létre. A tüdő azonban egy viszonylag komplex szerv, ezért mesterséges létrehozása jóval bonyolultabb, mint más szerveké. A szakemberek ugyanakkor azért vágtak bele a nagy feladatba, mert potenciálisan egészségileg számos lehetőség rejlik benne.

'Ha tudjuk, hogyan működik a tüdő, a különböző sérüléseket is modellezni tudjuk' - mondta Dr. Joan Nichols kutató, hozzátéve, hogy így jobban meg tudják érteni a sejtek működését, s hogy mi történik a szövetekben tüdőgyulladás vagy tuberkulózis során.

A mostani fejlesztés forradalmasíthatja a transzplantációs kezelést. A tüdő létrehozásához két elhunyt gyerek szervének felét-felét használták fel, annak is kollagén és elasztin részeit, amelyek a kötőszövet fő összetevői, s ezt használták vázként. Ezt követően a tüdő másik részéből sejteket gyűjtöttek, amiket tápláló folyadékkal ellátva beültették a vázba. Négy hét elteltével egy komplett emberi tüdő fejlődött ki a laboratóriumban.

A kutatók az eljárást 2010-ben fejlesztették ki, s azóta eddig patkányokon és sertéseken tesztelték. A sikeres emberi tesztelés újabb áttörést hozhat a tudományban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár