Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Március 23. 07:20, péntek | Külföld
Forrás: mti

Emlékműavatásával emlékeztek Brüsszelben a terrortámadások áldozataira

Emlékműavatásával emlékeztek Brüsszelben a terrortámadások áldozataira

A két éve történt merényletben 17-en meghaltak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren történt terrortámadásban.

A hozzátartozóknak, a merényletek túlélőinek és a belga kormány tagjainak részvételével emlékművet avattak csütörtökön a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér mellett két évvel ezelőtt elkövetett robbantások halálos áldozatainak emlékére.

A légikikötő közelében létesített, csütörtökön a Megemlékezés kertje névre keresztelt parkban felállított emlékműnél a repülőtéren elkövetett merényletek idején a helyszínen szolgálatot teljesítő egyik rendőr felolvasta az áldozatok emléktáblára is felvésett neveit.

Ezt követően Charles Michel belga miniszterelnök és a repülőtér vezetősége a nyilvánosság kizárása mellett fogadta az áldozatok hozzátartozóit és a támadások túlélőit.

Néma megemlékezést tartottak a terrortámadások másik helyszínén, az uniós intézményeknek otthont adó városnegyed Maelbeek nevű metrómegállójában. A beszámolók szerint a főhajtásra abban az időpontban került sor, amikor a merénylők két évvel ezelőtt működésbe hozták a 17 halálos áldozatot követelő robbanószerkezetet.

A megemlékezők végezetül virágokat helyeztek el a közelben található Schuman tér mellett, ahol tavaly avattak emlékművet az uniós intézmények vezetőinek részvételével.

2016. március 22-én, körülbelül négy hónappal a 2015. novemberi párizsi merényleteket követően, a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai.

A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt.

A robbantások elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, akárcsak a 2015-ös párizsi támadások esetében, a hatóságok szerint bizonyítottnak tekinthető a kapcsolat a merényletek kitervelői és az elkövetők csoportjai között.

Az elmúlt két évben Brüsszel és a belga nagyvárosok utcáin fokozott katonai és rendőri jelenlétet rendeltek el, gyakoriak voltak a házkutatások, megfigyelés alá vontak több tucat radikális iszlamistát Brüsszel hírhedtté vált Molenbeek negyedében.

Az országban másfél évig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartották a terrorkészültségi szintet, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" a terrortámadás. A belga hatóságok januárban kettes fokozatúra csökkentették a terrorkészültségi szintet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.