Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 31. 10:06, csütörtök | Helyi

Engem is kirúgtak

Engem is kirúgtak

Gerilla önéletrajz műhely szerzőjének az írását tesszük közre. Aktualítása, hogy tegnap megint újabb 9 embert rúgtak ki a polgármesteri hivatalból, s a vasműs jelenleg 350 embernek sem vigasz ez, csak némi kapaszkodó.

Engem is kirúgtak
Írta: Baráth András
Aki ismer, az tudja rólam, hogy nem vagyok egy pesszimista alkat, sőt! :) Valahogy mégis mindenki meglepődött még a családomban is, amikor idén nyáron azt mertem mondani: a biztonság csak egy illúzió. Márpedig az. Ezt látom nap mint nap álláskereső ügyfeleimen, és ezt éltem át én magam is, amikor idén egymás után kétszer is kirúgtak…

“Ne vedd magadra, ez nem személyes!”
Ezt a mondatot 2019-ben kétszer is megkaptam. :) Egyszer májusban, amikor 7 év után úgy döntött a tulaj, hogy kihasználva az ingatlanpiaci helyzetet, eladja a bérelt lakásunkat, amiben a családommal addig éltünk. A vételár, amit kért, sajnos olyan magas volt, hogy nem volt kérdés, s.o.s. másik lakást kell keresnünk.

Majd, ha mindez nem lett volna még elég, augusztusban az is kiderült, hogy 8 év után az irodából is tovább kell állnunk. Semmi személyes, ne vegyük magunkra, jó ügyfelek vagyunk, mindig időben utalunk, ez csupán üzlet…

Szóval lakáskeresés, bizonytalanság, kényszerhelyzet, álmatlan éjszakák, költözés három gyerekkel, stresszhelyzetek, aggódás… És a hullamvasút közkívánatra indul újra!

Megint jöttek a dilemmák: béreljük vagy vegyünk saját irodahelységet? Maradjunk a kerületben, vagy keressünk olcsóbbat? Nekem kell erősnek lennem, de közben én is tele vagyok kétségekkel. Nem mindegy mit döntök, hisz megint nem csak rólam van szó, hanem a családomról és a kollégáimról is…

Ismerős ez? Te is átéltél már hasonló szituációt?

Nos, én nem állítom, hogy nem volt néhány kemény napom, és gyötrődős éjszakám :), de így utólag, ahogy a lakás kapcsán, és minden korábbi nagy váltásnál az életemben, most is hálás lehetek a sorsnak, hogy így alakult a dolog!

Természetesen végül az iroda ügyet is szerencsésen megoldottuk, és ahogy májusban a lakásnál, most jól is jöttünk ki a helyzetből.

Nincs még vége a folyamatnak, kollégáimmal épp a költözés kellős közepén járunk. :) Szóval egyelőre emelkedett hangulatot még nem érzek, de azt biztosan tudom, hogy hasznunkra válik ez a változás is. Amint berendezkedtünk, bejelentkezem majd az új főhadiszállásról, megígérem. ;)

Miért mesélem el ezt az egészet most neked?
Egyrészt innen is szeretném kifejezni neked és mindenkinek, aki esetleg átélt már hasonló szituációt, a mélységesen együttérzésemet. Eddig is empatikus voltam, de most még jobban együttérzek azokkal, akiket kitettek akár az állásukból, akár a lakásukból, irodájukból. :)

Ugyanakkor szeretném, ha tudnád: NEM EZ A LEGROSSZABB, AMI TÖRTÉNHET VELED!

Az ember hajlamos elhitetni magával, hogy a dolgok nem változnak. Ezt látom a legtöbb szakemberen is. Ami megvan, az már örökre úgy is marad. Ha már van egy rossz, de legalább biztos állásom, akkor hátradőlhetek nyugodtan. De ez nem igaz!

Hányszor előfordul, hogy még a legjobb szakemberek is derült égből a villámcsapásként, egyik napról a másikra elveszítik a biztosnak hitt állásukat? Jön egy rossz év, nincs a helyén egy-két mutatószám, és ennyi. Ha egy cég rossz évet zár, akkor teljesen mindegy, hogy mennyire vagy jó a szakmádban, könnyen az utcán találhatod magad. A biztonság tényleg csak egy illúzió, amiben szeretjük elringatni magunkat. Viszont most, hogy személyesen is végigéltem két utcára kerülést, bizton állíthatom:

Nem a kirúgás a legrosszabb, ami történhet veled!
Sokkal rosszabb, ha ottmaradsz egy romboló munkahelyen… ha bennemaradsz egy rossz munkahelyi légkörben, egy vállalhatatlan kompromisszumban… ha hagyod, hogy egy hülye főnök vagy kolléga teljesen lerombolja az önbecsülésed… ha beletörődsz abba, hogy neked mindig is csak egy munkád lesz, hivatásod sosem, mert te nem értesz semmihez… Na, ez az igazán romboló!

Én hiszek abban, hogy ha valahonnan kilógsz, ha valahonnan menned kell, akkor az mindig okkal történik. Akkor ott nagy valószínűséggel valami sokkal jobb, neked valóbb vár rád! Próbálj meg te is hinni ebben! És ha úgy érzed, nem vagy a helyeden, akkor merj bátran váltani! (Az álláskereséshez itt találsz ingyenes Gerilla segítséget ››)

Sokan ott követik el a hibát, hogy elhitetik magukkal, hogy a család, a kényelem és az állítólagos biztonság miatt nem éri meg állást váltani. Túl kockázatos, túl nehéz, túl bizonytalan az egész. Ilyenkor vagy az történik, hogy hirtelen a sors dob eléjük egy kényszerhelyzetet, és nem halogathanak tovább (ez történt most velem/velünk is). Vagy (ami még ennél is rosszabb), minden marad a régiben, és eltelik 10-20-30-40 év boldogtalanul egy önként vállalt kényszerpályán.

Ha valamit, akkor egy dolgot ebből a mostani “lapátra kerülésből” ismét megtanultam: a változás jó!
A váltás mindig egy lehetőség! Ha nem másokat hibáztatsz, ha nem hagyod, hogy túlságosan félj tőle, akkor a változás mindig előrevisz.

Olyan világban élünk, ahol a lehetőségek tárháza van előtted. Azt csinálhatod, azt tanulhatod meg, amit csak akarsz, ott lehetsz, ahol csak akarsz. Ma már ott az internet, rengeteg információ, tudás elérhető akár ingyen is. Élj vele! Ha az állásváltás kicsit is ott motoszkál a fejedben, vagy szeretnél képben lenni a leghatékonyabb álláskeresési módszerekkel, akkor ne hagyd ki a csütörtök esti ingyenes előadásomat! Ez a mini-tréning ÉLŐ lesz és ingyenes. Kattints ide, és neked is elküldöm a linket!

Azt kívánom neked is, hogy ha visszanézel a szakmai életedre, te is azt tudd mondani magadnak: hálás vagyok, hogy így alakult, a lehető legjobbat kihoztam belőle! ;)

Kérlek, ajánld máso
A szerzőről
Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

https://www.gerillaoneletrajz.hu/blog/engem-is-kirugtak/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.