Városlista
2020. november 23, hétfő - Kelemen

Hírek

2012. Január 27. 07:49, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Enyhe javulást mutat a magyar gazdaság

Enyhe javulást mutat a magyar gazdaság

Nem esett tovább januárban a magyar gazdaság teljesítménye, a Világgazdaság című lap mutatószáma, a gyorsulási irányadó 0,04 százalékos emelkedést mutatott havi szinten.

Jelentősen nőtt a pénzkínálat, pozitív a hosszú és rövid lejáratú hozamok közti különbség csökkenése, viszont ellentétes irányba hat a reálkamatok emelkedése.

Az index az elmúlt négy hónapban mínuszban volt, ahhoz azonban, hogy valódi fordulatról lehessen beszélni, több havi pozitív adatra lenne szükség.Az exportőr szektor továbbra sem tud lendíteni a gazdaság helyzetén. Javulás mutatkozott ugyanakkor a munkaerőpiacon, kisebb lett a munkakeresés átlagos időtartama.

A növekedési kilátásokat jelenleg nagy bizonytalanság övezi, amelyben nagy szerepe van a külső környezetnek is. A szűk hitelkínálat, a szigorú költségvetés és a kiszámíthatatlan vállalkozási környezet is a növekedés ellen szól.Tavaly novemberben azonban még aránylag jól teljesített a hazai kiskereskedelem. A KSH legfrissebb adata szerint 1,1 százalékkal emelkedett a szektor forgalma, ami másfél éves csúcsnak számít, mivel azóta nagyjából csak stagnálni tudott. Egyedül a benzinkutak jártak rosszul, az áremelkedés miatt 5 százalékkal csökkent a forgalmuk 2010 novemberéhez viszonyítva.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gazdaság, ksh, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 23. 14:07, hétfő | Belföld

Egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése

A Gazdaságvédelmi operatív törzs javaslatai alapján egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése - mondta hétfőn a pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

2020. November 23. 13:07, hétfő | Belföld

Már több oltóanyag is az engedélyeztetés harmadik fázisában jár

Már több koronavírus elleni vakcina is az engedélyeztetési folyamat harmadik, vagyis a tömeges tesztelés fázisában jár a világban

2020. November 23. 12:33, hétfő | Belföld

Védett idősávban vásárolhatnak az idősek

Az idősek bármikor vásárolhatnak, de a védett idősávban csak ők lehetnek a boltokban.

2020. November 23. 12:25, hétfő | Belföld

Fél éven belül két új központtal bővült a magyar hírszerzés

A technikai és szervezeti fejlődést mutatja, hogy fél éven belül a második új központtal bővült a magyar hírszerzés - mondta Szijjártó péter hétfőn az Információs Hivatal Kríziskezelő Központjának átadásán.