Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Epilepszia elleni gyógyszer állíthatja meg a HIV terjedését?

Epilepszia elleni gyógyszer állíthatja meg a HIV terjedését?

Előzetes laboratóriumi vizsgálatok szerint egy, az epilepszia gyógyítására kifejlesztett gyógyszer blokkolhatja az AIDS-et okozó HIV vírus terjedését. A kutatás során a gyógyszer megakadályozta, hogy a HIV következtében elpusztuljának az immunrendszer kulcsfontosságú sejtjei - számol be a hollandsentinel.

A tanulmány keretében Dr. Warner Greene, a San Franciscó-i Gladstone Intézet szakembere és kutatócsapata arra voltak kíváncsiak, hogy a HIV vírus hogyan pusztítja el a CD4 nevű kulcsfontosságú fehérvérsejteket, s ezzel megakadályozza, hogy az immunrendszer felvegye a küzdelmet a betegséggel szemben.

A HIV-fertőzöttek azért halnak meg, mert fehérvérsejtjeik elpusztulnak, nélkülük pedig a szervezet nem tudja legyőzni a betegségeket. Az régóta ismert, hogy a HIV megfertőzi az említett fehérvérsejteket, vírus-előállító gyárakká alakítja azokat, majd megöli őket. Az új kutatás azonban most bebizonyította, hogy sokkal több sejt pusztul el már anélkül, hogy ezen az átalakuláson átesne. A kutatók ezért most arra keresték a választ, hogy mi történik pontosan ezekben a sejtekben.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy bár a vírus behatol ezekbe a sejtekbe, de nem teljesen fertőzi meg azokat, a sejtek ugyanis maguk váltják ki az immunrendszer támadó válaszát, ezzel elpusztítva saját magukat.

A kutatásvezető szerint a folyamat inkább nevezhető öngyilkosságnak, mint gyilkosságnak. A kísérlet második fázisában egy, még forgalomban nem lévő epilepszia elleni gyógyszerről mutatták ki, hogy hatékonyan lép fel a HIV vírussal szemben blokkolva azt az enzimet, amely a kutatók szerint kulcsszerepet játszik az immunrendszer támadásában.

A következő lépésben a kutatók HIV-fertőzött pácienseken tesztelnék a szert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.