Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 15. 23:24, vasárnap | Helyi

Erzsike odaadta a lakását a városnak

Erzsike odaadta a lakását a városnak

Pontosabban odaajándékozta most augusztusban. Ha azt gondolják, hogy annyira sok lakása, hogy futja neki ilyen adakozásra, akkor tévednek. Mészáros Lászlónénak, Erzsikének egy 13 négyzetméteres otthona van.

13 négyzetméter, mégis igazi lakás, egy térben a konyha, a nappali, a dolgozó és a fürdő. El se hiszik, hogy milyen szépen, és praktikusan be lehet még ezt a pár métert is rendezni. 2005 óta lakik a Szórád Márton utca tetőterén, egy önkormányzati licitáláson megvett hajdani szükséglakásban. Tudta, hogy a rokkant-nyugdíjából, akkor 50.000 forint körül kapott, nem tudna egy normálméretű otthont fenntartani. Itt az emelet ugyan magas, de alacsony a rezsi, így megvette akkor 600.000 forintért, megtervezte, felújította, s itt éli napjait.

Gyakorlatilag mindene megvan. Jó, a hűtőt odaajándékozta, mert neki nagy is volt, öreg is, sokat fogyasztott, nem bírta volna fizetni az áramszámlát. Meg a tévével is ez volt a helyzet. Az is nagyon régi volt már. Néha hiányzik neki, kellene azért, de hát legfeljebb sokat olvas.


És itt máris elérkeztünk az olvasás egyik fontos feltételéhez a fényhez. Az elmúlt két évben horrorfilm lett az élete. Egy vállalkozó megvette az egész padlást, hogy lakásokat alakítson ott ki. Erzsike 13 négyzetmétere pont az építési területre esett. De elköltözni nem akart. ( Hogy is akart volna, annyi pénzt nem kapott volna a 13 négyzetméteréért, amiért máshol fedele lett volna.)


Így minden megtörtént vele, ami megtörténhetett. Lakott valaki két esztendeig egy építkezésen? Közben… Leverték a lakása oldaláról a vakolatot, le is esett a konyhapolca. Azóta a vakolatlan falakon süvít be hozzá a szél. Beázik a fal, mert az előtető nem kifele lejt, hanem befele hozzá folyik a víz. A csúcs azonban akkor volt, amikor arra a beugró elé, ahol a lakása volt, elé húztak egy falat üvegablakokkal, hogy egységes legyen az épület utcafrontja. A mintegy 30 centi széles ablaka elé gyakorlatilag egy kinyithatatlan ablak került. Kétségbeesésében rohant fűhöz-fához, hogy ne vegyék el tőle az épület egységes kinézete miatt a levegőt. Végül lebontották az ablaka elé húzott üvegfalat. Ezt legalább sikerült elérnie.
Most háborúzik, a széttört öreg ajtóját, a megrepedt falait szeretné rendbe tetetni. S iszonyúan megalázottnak érzi magát, ahogy a tulajdonos-kivitelező vele viselkedik. Azt mondja, hogy madárpiszoknak érzi magát, ahogy vele beszél. Így neki nem marad más, mint a dac. Nem hagyja magát. Ha tetszik, ha nem, egyeseknek, megmarad a szép lakások között az ő, 13 négyzetméteres otthona.


- A lakást miért adta oda az önkormányzatnak?
- Nekem ez mindenem. Nincs hozzátartozóm, nincs, aki utánam örökölhetne. Úgy gondoltam, adják majd olyannak, akinek szintén ugyanolyan fontos otthona lehet ez a 13 négyzetméter, mint nekem.
Utóhang:
A DVG Vagyonkezelő ZRT ágazatvezetője tájékoztatott bennünket, hogy addig, amíg a vállalkozó nem hozza rendbe az okozott károkat, nem kapja meg a lakásokra a használatba vételi engedélyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.