Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Június 07. 07:10, kedd | Helyi

Észtországban jártak

Észtországban jártak

A hét elején élményekkel gazdagon érkeztek vissza iskolánkba az észtországi „túra” résztvevői. Mint ismert, a Tempus Közalapítvány Comenius iskolai együttműködések projektjének keretében utazott a petőfis különítmény az észak

Az utazó különítményt hat diák és nyolc tanerő alkotta, s már az érkezés napján szívélyes fogadtatásban részesültek. (Sajnos, az egyik leányzó bőröndje még egy nappal tovább élvezte a repülőút szépségeit, de egy kis prágai kitérőt követően ez a csomag is megérkezett eredeti rendeltetési helyére.) A tengerparti üdülővároskában elszállásolt csoport tagjai között azonban volt olyan tanuló, aki valóságos tajgai körülmények közé került, s egy erőben lévő házikóból (amely belül azért igen impozáns volt) indult nap, mint nap útjára.

Sor került (Vosuban) a 62 fős üdülőövezeti iskola meglátogatására, de a közeli nívós középiskolát is megtekintették a résztvevők (Rakverében). Itt csodájára jártak a helyi színháznak is, de a régi majorságokból átalakított exkluzív szállodát és a helyi erődöt is bebarangolták. Jellemző egyébként, hogy minden a legmodernebb felszereltséggel rendelkezett. A színházban például évente 300 előadás zajlik, míg az iskola tornacsarnoka és konditerme párját ritkítja még városunkban is.

A középkori erődben természetesen az egykori kínzóeszközök megszemlélése után megismerkedtek a résztvevők a puskapor készítésének fortélyaival, majd keresztes lovagi gúnyában pózolhattak. A másik átalakított majorságban erdészeti múzeumot alakítottak ki, s ez is érdekes látványosságként szolgált. Itt, egy közös játékra invitálták a vendégeket, s a diákok a tanárokkal közös és vegyes csapatokban küzdöttek (kortól és nemzettől függetlenül). De ugyancsak nagy élmény volt, amikor a nemzetek megvendégelték egymást saját országukra jellemző édességekkel is, nagy kulináris örömmé alakítva a délutánt. A programban természetesen szerepelt a tengerpart bevétele, minden lehetséges módon (ruhában, csónakkal, köveken által, stb.). De volt „Tavaszi koncert” is, amikor minden résztvevő ország küldöttsége népi extrád műsorral kedveskedett a többieknek.

Az utolsó napon pedig a fővárost: Tallint fedezték fel, különösen az óvárosi részt. Érdekesség, hogy itt is találtak magyar vonásokat, hiszen Európa legrégebbi, ma is működő gyógyszertára 300 évig volt egy magyar család kezében!

A hat diák: Szeitl Ákos, Török Nikoletta, Horváth Blanka, Horváth Hanga, Mészáros Anna ésBellovits Kitti pedig rácsodálkozott az Estonia komphajó katasztrófájának emlékére emelt Brooken Line emlékmű monumentalitására, majd kellemes körülmények között, immáron zökkenőmentesen hazaérkeztek Magyarországra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.