Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2011. Június 15. 20:50, szerda | Helyi

Éva rátalált az almafára

Éva rátalált az almafára

A kiállítást megnyitó beszédében Janus Pannonius mandulafácskáját idézte Miklósity-Szőke Zsuzsa, számomra mégis csak kihagyhatatlan párosítás a bibliai almafa és Éva története a Paradicsomban.

Ugyanis Kelemen Marián Éva egyetlen almafa ihlette festmény-kollekcióját láthatja mostantól a közönség az MMK Kassák Galériában. A fent nevezett Paradicsom hol is lehetett máshol, mint a Dunaújváros szomszédságában levő városkában, Rácalmáson, ahol időről időre alkotótáborok inspirálják kísérletezésre az arra érzékeny művészeket – köztük a legfrissebb kiállítót, Kelemen Marián Évát. Alma tehát van bőven – névben, képben, valóságban, Bibliában, már csak egy dolog marad hátra, felkerekedni, és megnézni a szépséges, finomságos zöldalmát, fehér-almavirágot, almafa-ágacskát, Alma együttes zenei-számát megfestő tárlatot, amelyben „fénylő levelek közt ezer mese ül…”

Két alkotótábor munkáiból állt össze az olajképeket tartalmazó legújabb kiállítási anyag. Az előbbinél Kelemen Marián Éva a plein air hagyományait követte, az utóbbinál, tavaly nyáron új utakat keresett, a részletekben rejlő lényeg, avagy más minőség/gondolatiság felé ment el:

- Megláttam egy csenevész, gondozatlan almafát, amely a kerítés szélén nőtt, meghagyták a bokrok között. Megtetszett a szép almája, és lefotóztam. A tavaly előtti alkotótelepen, a legnagyobb kánikulában, a tűző napon olajképeket készítettem róla. Tudtam, hogy ha kitartóan, sokat akarok festeni, nem fog menni a nagy melegben, ezért készültek újabb fotók, és bemenekültem a napról, folytatni a munkám. A plein air festészetről ennyit…A fotókról részleteket választottam, a valósághű ábrázoláshoz képest felnagyítottam. A természethű ábrázolások után tavaly kísérletező két hetet töltöttem Rácalmáson. Új utakat kerestem, arra voltam kíváncsi, milyen irányba lehetne elindulni ahhoz, hogy elszakadjak a természethű ábrázolástól. Erre tudatosan készülve, még az almafavirágzás idején ismét fényképeztem, s ezek segítségével dolgoztam két hétig az alkotótáborban. Különböző utak kísérletei látszanak az itt bemutatott képeken.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.