Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 11. 01:57, csütörtök | Helyi

Ezer táncos városunkban

Ezer táncos városunkban

Alig néhány hete rendezte meg városunkban a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség az utcai táncok pontszerző magyar bajnokságát. Három korosztályban több mint hatszáz táncos állt a színpadra.

Az utcai táncok kategória a hip-hopot, a discot, az electric boogiet, a breaket foglalja magában.

Szántó Péter, a szövetség elnöke, az MMK igazgatója elmondta, hogy hazánkban is egyre népszerűbbek az utcai táncok, s szép számmal versenyeznek szólóban, párosban, 7 fős csoportokban és 24 fős formációkban.

Az igazi nagy megmérettetés azonban április 26-27-28-án lesz, amikor városunk ad otthont nem csupán az utcai táncok, hanem a színpadi és a speciális táncok magyar bajnokságának is. Ez utóbbiba tartozik többek között show tánc, a moderntánc, a jazz- és klasszikus balett és a speciális táncok kategóriájába többek között az argentin tangó és a salsa is.
Több mint ezer táncos fog ez alatt a három nap alatt vendégségben lenni városunkban.
- Hogy kezdődött?- faggatom Szántó Pétert, aki az elmúlt 25 év alatt 18 nemzetközi, 24 magyar bajnokságot rendezett meg, és több mint 20.000 táncost látott vendégül városunkban.
- Akkoriban egyszerre négy modern tánc együttes is kezdett dolgozni az MMK-ban. Hogy melyik legyen a támogatott, nem tudtuk eldönteni, mindegyik utaztatására, versenyeztetésére nem volt elég pénzünk. Mondtam a vezetőknek, hogy egy szabadtéri előadáson mutassák be, mit tudnak. A rendezvényre meghívtam a hazai divattánc akkori nagyjait. Olyannyira tetszett nekik az itt folyó munka és a rendezvény, hogy nem sokára megkértek bennünket, hogy rendezzünk mi itt bajnokságot. Ez persze a kezdet, és rengeteg munka és folyamatában jó minőség szervezés kellett ahhoz, hogy a rendezés nálunk maradhasson. Később nagyon kalandos úton-módon sikerült a nemzetközi verseny szervezését is idehoznunk, azóta is nagyon jó a kapcsolatunk az IDO-val, a folklór tagozat vezetőjeként dolgozom a nemzetközi táncszövetségben.
- Ehhez egy csapat kell…
- Valóban, ahhoz, hogy ilyen mértékű és léptékű, nagyon sok előírásnak megfelelő rendezvényt le tudjunk bonyolítani, nagyon felkészült professzionális csapat kell, amelyben mindenki tudja a feladatát, nagyon büszke vagyok azokra, akikkel együtt dolgozunk.
- A táncművészeti főiskolán tanít, sőt pontozó bíró is, mit figyel a produkciókon?
- Bármennyire is szubjektív az értékelés, mégis minden elem, amit figyelembe veszünk nagyon szigorúan szabályozott, s tánconként és műfajonként változó. De azért persze, szabályzat ide vagy oda, legtöbbször, ami a közönségnek tetszik látványban, kivitelében, az többnyire a zsűri kegyeit is elnyeri. Nagy szeretettel invitálok mindenkit az április végi rendezvényünkre a sportcsarnokba.
Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármester lesz a több mint ezer vendég „házi gazdája”: Örömmel várjuk a fiatalokat, s hívjuk szórakozásra a városlakókat. Engem szobrászként is vonz a mozgás, a zene és képzőművészet együttműködése. Ezért a színpadi táncoknak elkötelezettje vagyok. Legfőképp azonban a mi városunk támogatja a tehetséges, mozgást szerető fiatalokat. Most is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.