Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 12. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: MTI

Fájdalmasan csengett a Malév-szignál

Fájdalmasan csengett a Malév-szignál

Több százan vonultak a Lurdy ház elől a Gellért térre a Malévért, a Malév emlékére rendezett békés felvonulás keretében.

A Lurdy-háztól a felvonulás a Malév jól ismert szignáljára indult és az emberek arcán szomorúság és keserűség látszódott. A felvonulók többségén „I'live Malév 66 év 1946-2012" felírat volt olvasható. Számos pilóta egyenruhában jelent meg és a tömeg „tarkállott" a légiutaskísérők jellegzetes kendőjétől, amely sötétkék alapon piros, fehér és zöld stilizált repülőket ábrázol.

Egész családok jöttek el a teljesen alulról kezdeményezett eseményre. Egy fiatal hölgy, aki a férjével és a szüleivel vett részt a felvonuláson, az MTI érdeklődésére azt mondta: ezen nem lehet csodálkozni, hiszen mindannyian, még a nagyszülei is a Malévnál dolgoztak.

A menetben haladó Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke, az MTI-nek azt mondta, reméli, hogy lesz nemzeti légitársaság ilyen szaktudású és jó csapattal, mint a Malév volt. Szavai szerint neki egy év, de másoknak több évtized jutott a Malévnál, így együtt érez minden volt Malév-dolgozóval. A Malév hungarikum volt. Aki a légitársaság repülőgépének fedélzetére lépett, Magyarországon érezhette magát, a magyar vendégszeretettel, magyaros konyhával és jó borokkal.

A békésen sétáló több száz fős tömegben volt, aki a további boldogulásának esélyeit latolgatta, volt, aki reménykedéssel beszélt a jövőről. Egy utaskísérő az MTI-nek elmondta, hogy például az ír fapados légitársaság, a Ryanair közel 3000 eurót kér azért, hogy „átképezze” őket, és hiába hoznak létre Budapesten bázist, azaz repülőgépeket telepítenek ide, a személyzetet nem Magyarországon akarják „állomásoztatni”.

Volt olyan pilóta, aki szerint a külföldi pilótákat helyezné a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő bázisra az ír légitársaság.

Az esemény hivatalos zárásaként a Gellért téren utoljára hangzott fel a Malév szignálja és a tér felett a menetet a Malév repülőklub négy, kötelékben repülő Cesna típusú repülőgépe köszöntötte, mire a tömeg integetett, éljenzett és tapsolt.

A Malév február 3-án reggel hat órakor szüntette be működését, törölve valamennyi járatát. Limburger Lóránt vezérigazgató akkor úgy fogalmazott: a korábbi napok beszámolóinak hatására ugyanis a cég partnerei elvesztették bizalmukat, és előre kérték az általuk nyújtott szolgáltatások ellentételezését. Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során