Városlista
2020. november 25, szerda - Katalin

Hírek

2012. Július 14. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fájdalom – Biztos mindent jól tudunk róla?

Fájdalom – Biztos mindent jól tudunk róla?

Szúr, hasogat, görcsöl. Sokféle lehet a fájdalom, amit érzünk, bár mindenki csak egyet akar: mihamarabb múljon el. Rengeteg kutatást és tanulmányt készítettek a fájdalom kapcsán, és emiatt rengetek hit és tévhit kering róla. A Health Today összegyűjtőtte a legnagyobb világszerte tudott vagy éppenséggel úgy is fogalmazhatunk, hogy rosszul tudott ideákat.

Mítosz 1: Az ágynyugalom kulcsfontosságú a fájdalom enyhítésében

Tény, ha a fájdalmadat egy sérülés okozta, az ágynyugalom fontos. Szükségeltetik annak enyhítésére, de sokan túlzásba viszik. A mostani kutatások azt mutatják, az ágynyugalom ténylegesen súlyosbíthatja az illető állapotát, mert a mozgás hiánya az izmok és az ízület nehezebb gyógyulását okozhatja, ami sajnos további fájdalomhoz vezet.

Mítosz 2 : A hátfájdalmat csak sérülés okozhatja

Tény, hogy rendkívül fájdalmasak lehetnek a különböző hátsérülések, amik származhatnak elcsúszásból, elesésből vagy más balesetből. Mindazonáltal nem a sérülés a hátfájdalom egyetlen oka. Okozhatja többek között fertőzések, reumatikus ízületi gyulladás, vesefertőzések, porckorongsérv vagy oszteoarthritisz.

Mítosz 3: Meg kell tanulni a fájdalommal együtt élni

Talán a legnagyobb mítoszok egyike, hogy a fájdalommal kelljen élniük. A legkisebb fájdalmat sem szabad soha figyelmen kívül hagyni, mert gyakran valami sokkal komolyabb betegség előfutára lehet. Még akkor is, ha a fájdalma elmúlik gyógyszeres kezelés hatására, konzultáljon orvosával róla, ha nem tűnt el teljesen egy hét után.

Mítosz 4: Öregedéssel együtt jár a fájdalom

Tény, hogy bár az öregebb páciensek gyakrabban tapasztalhatnak fájdalmat, mint a fiatalok, annak is van mindig egy kiváltó oka. Azért nem lehet mentség az, hogy 'már öreg vagyok'. A fájdalom lehet valami viszonylag enyhe, mint például egy rándulás miatt, de fenn állhat annak a veszélye is, hogy egy komolyabb mögöttes okról van szó. Forduljon doktorához, ha gyakrabban tapasztalja a fájdalmat a szokásosnál.

Mítosz 5: Az orvosom nem találja a fájdalom okát, így nem is tudja kezelni

Tény, hogy a fájdalom okát megtalálni néha olyan mint a tűt a szénakazalban, de ez nem jelenti azt, hogy nem is tudják kezelni. Dr. John F. Dombrowski fájdalomspecialista szerint, a fájdalom pontos okát nem kell ismerni, hogy kezelni lehessen.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 09:00, kedd | Életmód

A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása szerint.

2020. November 21. 15:04, szombat | Életmód

Elkészült a világ 20 ezer méhfajának globális térképe

A világ 20 ezer méhfajának eloszlását bemutató globális térképet készítettek szingapúri és kínai kutatók, akik szerint munkájuk segíteni fogja a rovarok megóvására irányuló erőfeszítéseket.

2020. November 19. 15:00, csütörtök | Életmód

Csökkentik a szívmegállás kockázatát az egészséges alvási szokások

Felnőtteknél csökkentik a szívmegállás kockázatát az egészséges alvási szokások egy nagylétszámú új amerikai kutatás szerint.

2020. November 18. 13:00, szerda | Életmód

Változnak a munkahelyválasztás szempontjai a fiatalok körében

A munkahelyválasztás szempontjai közül az alapbér mértéke áll az első helyen, és új szempontként jelent meg a munkahely biztonsága, a továbbtanulás támogatása