Városlista
2021. január 26, kedd - Vanda

Hírek

2018. Március 25. 21:12, vasárnap | PR

Falikép készítése házilag

Falikép készítése házilag

Sokan rendelnek vászonnyomatot úgy, hogy vakrámát nem kérnek hozzá, ilyenkor a vásznat úgy készítik el, hogy lehetőség legyen utólag felfeszíteni a vakrámára.

Egy falikép nyílegyenes borovi lécből kialakított vakrámából áll, amely legfőképp 2x4 cm-es fózolt vakráma, egy profi minőségben nyomtatott valódi festővászonból, valamint takkerszögből (tűzőkapocs), amellyel a vásznak a vakrámához rögzítik.
A vakráma az a fa keret, amelyre a vásznat feszítik fel, a kép merevségét és falra készségét adja, ugyanakkor fontos tulajdonságai vannak. Nem mindegy ugyanis, milyen fából van, hiszen fenyő és fenyő között is van különbség. A lucfenyő alkalmazása során gondok léptek fel, előfordult, hogy a kép kiakasztása után pár héttel a fa kiszáradt, deformálódott, hogy elkezdett elállni a faltól, így a sokkal minőségibb borovi fenyő alapanyagra álltak át, ami keményebb, masszívabb anyag, így a képek még nehezebbek és masszívabbak lettek. A léc sarkainak lekerekítése a fózolás.


A vakrámákat úgy alakítják ki, hogy a léc sarkai le vannak kerekítve, így nem éles, nem töri vagy vágja a vásznat. Létezik kifejezetten vakráma léc is, amely előre ragasztott léc, általában ablakgyárak szokták árulni őket, mint melléktermék. Ezek görbébbek, mint a sima lécek. Keresztmetszetük ideális a vászon feszítésére, amelyek kerekítettek. Egy 60x40 cm-es vakrámához két 60 cm-es és 2 db 40 cm-es lécekre lesz szükség.


A feladat, hogy gérvágóval vagy kézi fűrésszel kell levágni a megfelelő 45 fokra megvágott léceket. A mérésnél figyeljünk oda, 1-2 mm is azt eredményezheti, hogy torz lesz a kép. Ha a 60 cm-t leméred a lécdarabból, akkor 60 cm-es jelölésnek a vágás külső oldalán kell lennie. Tehát a hosszabbik oldal 60 cm, a rövidebbik értelem szerűen a rövidebb lesz. Ha megvannak a gérben levágott lécek, akkor a léceket rámává kell alakítani, itt arra kell figyelni, hogy a derékszög meglegyen a sarkaknál, de ha rendelkezünk sablonnal, az a legjobb. Ha a keret pontosan összeállt, tűzőgéppel kell egymáshoz rögzíteni a sarkokat mindkét oldalon.


Akkor járunk jól, ha minden saroknál, mielőtt rögzítjük, beállítjuk a derékszöget, így biztosan nem lesz baj. Azonban van lehetőség arra is, hogy ne kelljen ennyi plusz munkát fektetni a faliképbe. Egyszerűen csak rendelj olyan vászonfotót, ahol az előbbiekben leírtakat már megcsinálták helyetted. Jó választás lehet erre a célra például a VászonképSzalon, akik 100% visszafizetési garanciát vállalnak munkájukra.

Címkék: VászonképSzalon

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 07. 13:45, csütörtök | PR

Milyen hatással van a világra az új mozi premierek csúszása?

A vírusválság sok iparágat parkolópályára tett 2020-ban, és elvett tőlünk jó néhány régen várt filmpremiert. Ennek viszont hosszan gyűrűző hatása van. Megnéztük, mit tett a COVID-19 a filmekkel és a filmiparral.

2020. November 27. 07:12, péntek | PR

Négy dolog, amire figyelj oda nyomtatópatron online vásárlásakor

Egy nyomtatóhoz nem olyan nehéz kiválasztani a megfelelő patront, ám ettől még el lehet rontani a vásárlást, ha figyelmetlenek vagyunk. Ha az egész folyamat online történik, érdemes ellenőrizni néhány alapinformációt.

2020. November 25. 15:46, szerda | PR

Fertőtlenítő takarítás specialistája

Stabilizált ózonos vizet előállító berendezést, valamint egyéb elektromos fertőtlenítő eszközöket szereztek be -

2020. November 08. 19:22, vasárnap | PR

Mikor lehet jó választás a mátrix nyomtató?

A mátrix nyomtató talán idejét múltnak tűnik, de vannak olyan helyzetek, amikor ideális megoldást tud nyújtani költséghatékony nyomtatásra. Körbejárjuk a pro és kontra érveket, mikor lehet jó választás a mátrix nyomtató.