Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2012. Augusztus 13. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fed: kivárásra berendezkedve

Fed: kivárásra berendezkedve

A Fed nyíltpiaci bizottsága a várakozások ellenére sem módosította monetáris politikáját júliusban. Mindazonáltal a közlemény tartalma és a döntés utáni sajtótájékoztatón elhangzottak megerősítették az FOMC „galamb” irányultságát, és biztosították a piacok arról, hogy szükség esetén készek beavatkozni és monetáris eszközökkel támogatni a gazdaságot.

Az irányadó kamat így 0-0,25 százalék között maradt, és a kötvényvásárlási program (Operation Twist) is az előző hónapban módosított feltételeknek megfelelően év végéig folytatódik. A jövőre vonatkozó kamat előrejelzés sem változott, a közlemény szerint a Fed legalább 2014 végéig a jelenlegi ultra alacsony szinten kívánja tartani az irányadó rátát. A piacokon azonban kisebb csalódást okozott, hogy Ben Bernanke elnök semmilyen utalást nem tett az ezeken az intézkedéseken túli esetleges lépésekre; nevezetesen egy újabb mennyiségi lazító körre.

Az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok nem festenek valami rózsás képet a gazdaságról, de összeomlást sem jeleznek. A GDP növekedési üteme a második negyedévben 1,5 százaléka lassult, a belső kereslet dinamikája mérséklődött, a feldolgozóipari kibocsátás immár négy hónapja csökken, miközben a júliusban 8,3 százalékra emelkedő munkanélküliségi ráta jóval magasabb, mint a Fed által kívánatosnak tartott szint. Ezeket a negatív folyamatokat a közlemény is hangsúlyozta; különösképpen a munkaerő piaci tendenciák aggasztották a jegybankárokat.

Az aggodalom azonban még nem olyan mértékű, ami azonnali beavatkozást indukálna – írják a CIB Bank elemzői. Továbbra is úgy tűnik, hogy a Fed tartalékolni kívánja puskaporát, és újabb nem konvencionális intézkedések bevetésére csak az európai válság eszkalálódása, vagy az amerikai gazdasági kilátások bármely más okból történő drasztikus romlása esetén kerül sor. A legfrissebb piaci konszenzus szerint az elemzők 63 százalékos esélyt adnak annak, hogy még év vége előtt bejelentik az újabb mennyiségi lazító programot.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 25. 14:01, vasárnap | Külföld

Brüsszelben éjszakai kijárási tilalmat, kötelező utcai maszkviselést, a színházak és mozik bezárását rendelték el

Éjszakai, 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lép érvénybe hétfőtől Brüsszelben, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket,

2020. Október 25. 10:57, vasárnap | Külföld

Több mint 42 és fél millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon

Világszerte már 42 613 522 ember fertőződött meg koronavírussal a nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 a Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.

2020. Október 25. 09:00, vasárnap | Külföld

Az Antarktiszon megjelentek a közönséges szúnyogok

Az Antarktisz turisták által kedvelt György király-szigetén megjelentek a közönséges szúnyogok - jelentette be Alekszandr Klepikov, a déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője pénteken az Interfax hírügynökségnek.

2020. Október 25. 05:00, vasárnap | Külföld

Szlovéniában bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom

Szlovéniában szombattól bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - írta a helyi sajtó.