Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. Október 30. 01:44, péntek | Helyi

Felbecsülhetetlen kincsek láthatók mától a múzeumban

Felbecsülhetetlen kincsek láthatók mától a múzeumban

Nem mindennapi kiállításra invitálja a városlakókat az Intercisa Múzeum péntek estétől.

- Most először kerültek ki Szerbia határain kívülre azok a kincsek, amelyeket Tito a világ különböző uralkodóitól kapott. Több mint egy év tárgyalása és lobbizása eredményeként látható először az Intercisa Múzeumban a legszebb és a legkülönlegesebb 55 tárgy, amelynek értéke meghaladja a 176.000 eurót. Ráadásul a kiállítást városunkba hozó Farkas Lajostól az Intercisa Múzeum igazgatójától megtudtuk az ideérkezését több bonyodalom kísérte:
- Először is szerencsénk volt, Szerbia uniós nyitásának egyik gesztusa volt a kiállított tárgyak határon kívül engedése. Az azonban majdnem meghiúsította az együttműködést, hogy kicsinyellették a kiállítók az Intercisa Múzeum kiállító termét. Végül rá tudtuk beszélni őket, de a 66 tárgy helyett csak 55-t hoztak, hogy ezeknek az elhelyezését méltón meg tudjuk oldani. Újabb bonyodalmat jelentett, hogy változtak a vám-jogszabályok, s ezeket a nemzeti kincseket, csak egy erre szakosodott cégen keresztül lehetett a határon kívülre hozni, hadd ne mondjam, hogy mennyivel növelte meg a költségeket. S aztán itt volt a migráns-probléma. Nemzeti kincset Szerbiából csak a horgosi határállomáson keresztül lehet kihozni, amely egy ideig le volt zárva. És persze gondoskodnunk kellett a tárgyak biztonságáról is, hiszen eszmei és valós értékében is nem mindennapi tárgyakról van szó.
- Pontosan miket láthatunk?
- Azokat az ajándékokat, amelyeket Tito uralkodóktól kapott. Itt van például a korinthoszi sisak, amely a 7 század elejéről való, s Pál görög király adott a jugoszláv államfőnek. S mivel a diplomáciában ugyanolyan értékű ajándékkal illik viszonozni, Tito négy lipicait ajándékozott vissza teljes díszben. A sok arany és drágakő berakásos kitüntetés mellett érdekes az a fényképezőgép, amelyet Josip Broz Hirohito japán császártól kapott ajándékba, s a kor akkori legkorszerűbb gépe volt, mert a császár tudta, hogy Tito imádott fényképezni.
- Nemzetközi érdeklődés kíséri a tárlatot…
- Valóban, s remélem, hogy a dunaújvárosiaknak is megnyeri a tetszését
A kiállítást holnap Cserna Gábor, polgármester nyitja meg.


- Polgármester úr, miért ajánlja ezt a tárlatot?
- Az Uralkodói ajándékok című kiállítás két okból is lenyűgöző. Először azért, mert az ajándékok mindegyike műkincs. A világ legismertebb műhelyeiben készültek nemesfémből, drágakövekből, fából és a legfinomabb porcelánból. Tito elnök Európa, Ázsia és Afrika 18 országának koronás főitől kapott különleges, hihetetlenül drága és tiszteletet érdemlő ajándékokat. A másik ok Joszip Broz Tito személyiségében keresendő. A 2. világháborút követően egészen haláláig ő testesítette meg a jugoszláv egységet. Országába jólétet hozott. Külpolitikájában elhidegült a Szovjetuniótól, és az el nem kötelezett országokhoz csatlakozott, amiért Jugoszláviát a második Svájcnak nevezték. Életében erőteljes személyi kultusz alakult ki körülötte. Josip Broz Tito alakját és személyiségét a volt Jugoszlávia utódállamaiban sokféleképpen értékelik. Zágrábban renegát horvátnak, Belgrádban szerbfalónak tartják. Szlovéniában nem lehet utcát elnevezni róla. Ám az egyszerű emberek más véleményt is megfogalmaznak.„Titót mindenki szerette!”- hangzik sokfelől a halála után darabokra hullott egykori Jugoszláviában, ahol egyre többen nosztalgiával gondolnak rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.