Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Május 25. 07:28, csütörtök | Sport

Félő, hogy baj történt Suhajda Szilárddal az Everesten

Félő, hogy baj történt Suhajda Szilárddal az Everesten

Legutóbb szerda délelőtt jelentkezett be a csúcs közeléből, ám azóta nem adott hírt magáról és a nyomkövetője sem jelez tegnap este óta.

„Nagyon köszönjük a lehengerlő szeretetet, aggodalmat és érdeklődést, azt hiszem, ezt Szilárd felesége, Timi nevében is mondhatom. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket” – kezdte Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője abban a bejegyzésben, amelyet Suhajda Szilárd Facebook-oldalán is megosztottak.

Eddig 14 ezren érték el a Föld legmagasabb csúcsát, de közülük csak kétszázan úgy, ahogy most Suhajda Szilárd próbálta meg, oxigénpalack és kísérő nélkül.

"Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

Ez önmagában nem feltétlenül kuriózum. A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján. Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk.
Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér.

Megkértünk Szilárd ügynökségétől két serpát, hogy menjenek fel elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet. Nagy köszönet a csúcsot május 14-én elérő Márton Peter Pricenak, akinek talán a legértékesebb kontaktot köszönhetjük. Vannak még vezetős partik, akik most vannak csúcstámadásban, és felajánlották segítségüket, amennyiben találkoznak Szilárddal és szüksége lenne rá" - áll a bejegyzésben.

Fotó: Suhajda Szilárd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.