Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. December 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felülvizsgáltatná a gyógyászati segédeszközöket az Orvostechnikai Szövetség

Felülvizsgáltatná a gyógyászati segédeszközöket az Orvostechnikai Szövetség

A támogatott termékstruktúra felülvizsgálatát, új és korszerű gyógyászati segédeszközök befogadását javasolja többek között a betegellátás színvonalának javítása és a kiadások ésszerű felhasználása érdekében az Orvostechnikai Szövetség - írja a Világgazdaság.

Magyarországon becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre. Azok száma, akik rendszeresen használnak például kerekesszéket, hallókészüléket vagy gyógycipőt, nyolcszázezer-egymillió főre tehető. További mintegy 200 ezer betegnek kell speciális kötszert, járókeretet vagy kompressziós harisnyát használnia egy-egy műtét után.

Nem csupán a gyógyeszközöket használók, de az azok gyártásából-forgalmazásából élők száma is jelentős. Sok száz egyéni vállalkozó, mikro-, kis-, és közepes vállalkozás, valamint mintegy ötven nagyobb vállalkozás működik ezen a területen, mintegy húszezer embernek adva munkát.
Az Orvostechnikai Szövetség szerint mindezek miatt alapvetően fontos, hogy végre egy komplex és átgondolt stratégia mentén alakítsa át a gyógyászati segédeszközök forgalomba hozatalát és támogatását a kormány. Annak érdekében, hogy ez a gyártók és forgalomba hozók által évek óta sürgetett lépés megkezdődjön, az OSZ kidolgozta és átadta a szaktárcának azokat a javaslatait, amelyek nemcsak hosszú, de akár már középtávon pozitív változást hoznának a gyse területén.

A költségvetési támogatások ésszerűbb felhasználását és a betegellátás színvonalát javítaná, ha egyszerűsítenék a támogatási rendszert, átalakítanák a finanszírozott termékstruktúrát és változtatnának a támogatásba befogadás szabályain. Ennek egyik fontos lépéseként változtatni kell azon a gyakorlaton, hogy miközben korszerűbb termékekkel a betegek jobban rehabilitálhatók lennének, a társadalombiztosítás nem kész felülvizsgálni a támogatott termékstruktúrát, és ezért sem lehet befogadtatni korszerűbb, innovatív termékeket.

„A gyógyászati segédeszköz ellátás munkaképesség megőrző és rehabilitációs potenciáljának kihasználatlansága a magyar egészségügyi ellátás egyik legneuralgikusabb része” – fogalmaz Rásky László. Ennek az is oka, hogy a magyarországi gyógyeszköz-ellátás technológiai színvonala nem egyenletes, és több szempontból is legalább évtizedes lemaradásban van az európai átlaghoz képest. Úgy, hogy miközben folyamatos az igény a támogatásból korábban kiszorult szemészeti és fogászati ellátások, illetve eszközök visszakerülésére, egyre inkább elvárás olyan otthonápolási és életvitelt segítő eszközök támogatása, mint amilyenek az elektromos ágyak és a mozgásfejlesztő eszközök.

Az Orvostechnikai Szövetség meggyőződése szerint a gyógyeszközök támogatási rendszerének orvos szakmai elveken, protokollokon kell nyugodniuk. Az ezek alapján meghatározott technológiai követelmények nagyrészt meghatározzák a finanszírozási szükségleteket is.

A gyse támogatására fordítható keret ésszerű felhasználása a szövetség szerint arra is lehetőséget teremtene, hogy a cégek hosszú évek után végre emelhessék támogatott termékeik árát. Ez azért lenne égetően fontos, mert az OSZ felmérése szerint az árak karbantartásának elmaradása a gazdasági válságnál és a forint árfolyamának romlásánál is kedvezőtlenebbül érintette a gyógyászati segédeszközöket gyártó, forgalmazó cégeket, amelyek fele nehéznek, 17 százaléka pedig nagyon nehéznek értékelte gazdasági helyzetét.

Százmilliárdos érték

A gyse-ágazat termelési és szolgáltatási értéke jelenleg mintegy bruttó 100-120 milliárd forint. A társadalombiztosítási támogatással orvosi rendelvényre kiszolgált termékek bruttó értéke körülbelül 65 milliárd forint. Az éves gyógyeszköz-támogatási előirányzat az idén 43,3 milliárd forint. Ma Magyarországon hetven termékcsoportban forgalmaznak gyógyászati segédeszközöket. Ide tartoznak többek között az egyedileg gyártott végtag ortézisek, a művégtagok, a kerekes székek, az egyedileg gyártott ortopéd cipők, de a kötszerek, a sztómaterápiás segédeszközök, a hallásjavító készülékek, valamint a vércukor- és vérnyomásmérők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket