Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. November 27. 22:53, vasárnap | Helyi

Fény nélkül élni

Fény nélkül élni

Feltettem a szemüveget, amely megakadályozta, hogy lássak. Eldöntöttem, nem fogok lesni, kibírom, még akkor is, ha féltem. Ha időnként nagyon szorongtam és féltem.

- Most baloldalon vannak tárgyak, melyik helyiségben lehetünk ? - szólt az egyik vezető hangja. óvatosan botorkáltam előre. Ha megszűnt a hang, ha csend volt, ha nem fogta meg senki a kezem elveszettnek éreztem magam. Rettenetesen tétovának, bizonytalannak.

Megéreztem, átéltem, hogy milyen félelem lehet lelépni egy padkáról, sétálni az avarban, átmenni, egy hídon, hogy minden ellenséges és veszélyes lesz egyszeriben, ahogy kihúny a fény.

Fény nélkül címmel nyílott interaktív kiállítás a Munkásművelődési Központban. Az ötletadó Orosz Csaba a Dunaújvárosi Tűzoltóság parancsnok-helyettese elmondta, hogy gyakorlat során jutott eszébe az ötlet, s a kollégáival, Kovács Rózsával és a Lorántffy iskola tanáraival közösen állították össze azt az "akadálypályát" amt fény nélkül kell bejárnia a kiállítás látogatóinak.

Az egész kiállítás az ő közreműködésükkel és adományaikból jött létre. Csoportok előzetes bejelentkezés után látogathatják.

Jován Barbara is eljött a tárlat nyitására. A 22 éves fiatallány 7 éves kora óta nem lát. Agydaganattal műtötték, sugarazták,kemoterápiázták. Túléléte a rákot, igyekszik teljes életet élni, beszél arról, hogy milyen rövid idő alatt képes tájékozódni, megjegyezni, hogy mi , hol van. Egy éve segítője is van Happy személyében , a speciálisan kiképzett labradorral az első pillanatban megszerették egymást, azóta az egyik legfőbb segítője. Kerámiákat készít, az a munkája és a hibbija, nem tanulta, egyszerűen érzi, ahogy megelevenedik ujjai között az anyag,

- Színek?

- A színekre még emlékszem látó koromból; mondja vidáman, mi közben fogja a kezem. Orosz Csaba kislányai egyből összebarátkoznak vele, valamilyen olyan rácsodálkozás nélküli természetességgel fogadják el a másságot, ahogy csak a kisgyerekek tudják. Egy pillanatra sincs meg bennünk a rettenet, a rettenet attól, hogy mi történhet akkor, ha fény nélkül kellene léteznünk.

-fgy-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.