Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 10. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fényképes igazolvány kell a BKV-bérlethez keddtől

Fényképes igazolvány kell a BKV-bérlethez keddtől

Keddtől a BKK ügyfélszolgálatainál és jegypénztárainál fokozatosan bevezetik a jegyek és bérletek helyben nyomtatását. A már átalakított pénztárakban ezentúl meg kell adniuk a BKK-s arcképes bérletigazolványuk számát, vagy egyéni választásuk szerinti más, személyazonosításra alkalmas arcképes igazolványuk azonosító számát. Nem kell bemutatni az erre alkalmas igazolványt, de a bérletvásárlás feltétele az azonosító szám bediktálása, illetve átadása.

A korábbiakhoz hasonlóan továbbra is csak igazolványszámmal érvényesek a BKK bérletei. A változás mindössze annyi, hogy az új technológiára fokozatosan átálló ügyfélpontokban és a pénztáraknál már nem az utas írja rá a szelvényre az azonosító számot, hanem az már a vásárláskor a bérletszelvényre kerül. Ez az intézkedés jelentősen megnehezíti a bérlethamisítást, hiszen a hőpapírra történő nyomtatásnak és a kézírást mellőző technológiának köszönhetően minimálisra csökken a bérletszelvény újrahasznosításának lehetősége. Az új BKK jegy- és bérletkiadó automaták által nyomtatott bérletek megvásárlása már most is csak egy arcképes igazolvány azonosító számának megadásával lehetséges, az ügyfélpontokon és a bérletpénztárakban pedig május 13-ától fokozatosan vezetik be az azonosító szám kötelező, a vásárláskor történő feltüntetését.

A vásárló dönti el, hogy melyik azonosító számot kívánja megadni, hiszen ez lehet akár a BKK vagy VOLÁNBUSZ bérletigazolványé, akár más arcképes igazolványé. Mindenki a saját kényelmi szempontjai szerint választhat, melyik arcképes igazolványa számát használja a vásárláshoz és az utazáshoz.

A bérletvásárláshoz használható igazolványok:
 BKK vagy VOLÁNBUSZ bérletigazolvány
 személyazonosító igazolvány
 diákigazolvány (diákbérlethez kötelező)
 kártya formátumú jogosítvány
 útlevél
 egyéb kedvezményre jogosító okmány

Igazolvány felmutatása nem, de az azonosító szám bediktálása kötelező lesz a vásárláskor.

A bérlet vásárlásakor nem kell bemutatni a személyazonosításra alkalmas igazolványt, csupán annak számát kell bediktálniuk. A pénztárakban tehát nem kell igazolni a személyazonosságot, azonban az azonosító szám bediktálása a vásárlás elengedhetetlen feltétele lesz. A több évtizedes gyakorlatnak megfelelően utasunk csak a bérlet használatakor, a jegyellenőr kérésére köteles személyazonosságát igazolni, bizonyítva ezzel, hogy saját bérletét használja.

Az új intézkedés értelmében nem kell később külön, kézzel ráírni az igazolványszámot a bérletszelvényre, egyúttal kizárják az igazolványszám feltüntetésének elmulasztása miatti pótdíjazás lehetőségét is.

A BKK az új, hőpapíros nyomtatási technológiával csökkenti a használt bérletek hamisításából adódó visszaélések lehetőségét. Az új jegy- és bérletkiadó automaták már biztonsági hőpapírra nyomtatják a jegyeket és a bérleteket, továbbá a bérletpénztárakban is hamarosan már csak biztonsági hőpapírra nyomtatott értékcikkeket lehet majd vásárolni. Az igazolványszámok már a nyomtatáskor a szelvényre kerülnek, ezért arra sem lesz lehetőség, hogy a csalók újra felhasználják a korábban kiadott bérleteket. A biztonsági hőpapír alkalmazásától a hamis termékek jelentős visszaszorulását várják.

Az azonosító számok nyilvántartását segíti egy ügyfélkártya, amelyen négy igazolványszámot lehet feltüntetni. Az ügyfélkártya használata nem kötelező.

Az arcképes igazolvány számának megadásának módja május 13-ától:

A helyben nyomtatás bevezetése után a pénztáros már az új formátumban, az azonosító szám rányomtatásával adja ki a bérletet. Ezeken az értékesítési helyeken akár a BKK ügyfélkártyán beadott, illetve a bármilyen papírra rávezetett, akár a bemondott, illetve az igazolvány átadásával bemutatott azonosító számokat is elfogadják. A bérletszelvényre rávezetett számot az utas a fizetést megelőzően a pénztárgép kifelé mutató kijelzőjén személyesen, jól láthatóan ellenőrizni, javíttatni tudja.

Amennyiben az adott ügyfélszolgálaton vagy jegypénztárnál a helyben nyomtatást még nem vezették be, minden esetben felajánlják a BKK ügyfélkártya kitöltését vagy igény szerint átadják azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.