Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 08. 14:11, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Figyelem! Kanyarójárvány Ukrajnában

Figyelem! Kanyarójárvány Ukrajnában

Tájékoztatjuk az állampolgárokat, hogy az Országos Epidemiológiai Központ „lakossági tájékoztatót” adott ki (http://www.oek.hu/oek.web), amelyben az Ukrajnában kialakult kanyarójárványra hívják fel a figyelmet.

Jelenleg a járvány Ukrajna nyugati közigazgatási területeit érinti, amely Magyarországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával határos-tudatta az ORFK Határrendészeti Főosztály.

Az Ukrajnába utazóknak a kanyaró megbetegedésének kockázatával kell számolni, különös tekintettel a 2012-es Labdarúgó Európai-bajnokságra érkező sportolók és szurkolók esetében. Kiemelt kockázatnak azok a személyek vannak kitéve, akik nem védettek a betegséggel szemben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlása az Ukrajnába utazó magyar állampolgárok számára:

A 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még nem immunizált gyermekekkel nem javasolt Ukrajnába utazni. Az anyai immunitás a csecsemő életének néhány első hónapjában védelmet nyújt a betegség ellen, de ez általában 6 hónap után megszűnik.

Amennyiben a csecsemő/gyermek ukrajnai utazása halaszthatatlan, a szülő kérje a háziorvos/gyermekorvos tanácsát.

Felnőttek utazás előtti önkéntes oltására a kockázat felmérését követően az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában (www.oek.hu Utazás és egészség) és a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerve vagy más intézmények által működtetett nemzetközi oltóközpontokban, térítés ellenében kerülhet sor.

42 évesnél idősebb felnőttek számára nem szükséges a védőoltás, ez a korosztály általában védett a kanyaróval szemben.

Javasolt a védőoltás azoknak a 34-42 év közötti személyeknek, akik csak egy alkalommal részesültek kanyaró elleni védőoltásban és nincs tudomásuk arról, hogy átestek a betegségen.

A 34 évesnél fiatalabb felnőttek már két védőoltásban részesültek, amely hosszú időre szóló védelmet biztosít, újraoltás nem szükséges.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.