Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. November 08. 18:31, hétfő | Helyi

FIXI hőszigetelő; szimuláció vízturbinához; együttnevelés; üvegtervezés

FIXI hőszigetelő; szimuláció vízturbinához; együttnevelés; üvegtervezés

Immár hagyomány Dunaújvárosban, hogy a város és a régió főiskolája, amely a térségi tudásbázis fő letéteményese évről évre konferencia-sorozattal tiszteleg a magyarországi Tudomány Hete előtt. Az is hagyománnyá kezd válni, hogy a

A Dunaújvárosi Főiskola idei Tudomány Heti rendezvénysorozatának plenáris ülését dr. Bognár László rektor nyitotta meg, majd Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere mondott köszöntő beszédet. Dr. Krooó Norbert, az MTA alelnöke, akadémikus Tudomány és oktatás a tudás évszázadában címmel, majd dr. Katona Tamás, a Paksi Atomerőmű Zrt. tudományos igazgatója Nukleáris energia-köszönöm, igen! címmel tartottak érdekes előadást. Két további előadás: dr. Jenei István (Ecotech Zrt.) és dr. Kadocsa László rektor-helyettes vázolták a Dunaújvárosi Főiskola helyzetét, stratégiáját, felrajzolták jövőképét. (A felsorolt előadások legfontosabb gondolataira még visszatérünk).

A plenáris ülés zárásaként adták át a Kistérségi Innovációs Díjakat. Az ünnepség előzményeként a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács 2010. nyarán meghirdette a Dunaújvárosi Kistérségi Innováció Díjat, három kategóriában.

Pályázhattak egyrészt vállalkozások, olyan megvalósult innovációs projekttel, (új termék, új szolgáltatás, új eljárás létrehozása, piaci bevezetése), amely az elmúlt két évben eredményesnek bizonyult és előnyös volta eredmény-kimutatással is igazolható. Másrészt diákok, illetve diákcsoportok az elmúlt két évben született, megvalósított, vagy megvalósítás alatt lévő innovációs projektötlettel. A harmadik pályázói kör az intézményi kategória. Utóbbi a kistérségben működő intézmények számára adhat egy kiváló bemutatkozási lehetőséget.

Idén a különböző kategóriákban összesen kilencen pályáztak az innovációs díjra.

***

Vállalkozói kategóriában a zsűri javaslatára a Térműhely Tervező és Vállalkozó Kft. (képviselője: Rombauer Gábor) - „FIXI - hőszigetelő távtartó termikus burkok hőhíd- és filtrációmentes, teherbíró áttöréseihez a HŐPAJZS rendszerhez fejlesztve” című innovációs projektjét sorolta az első helyre az innovációs tanács.

Díját és a hozzá tartozó oklevelet Choi Young su, a Hankook Tire Magyarország Kft. termelésitámogatás osztályvezetője és dr. Lukács Péter, a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács társelnöke adták át.

A FIXI hőszigetelő távtartó-rögzítő elemcsalád. Az időtálló henger-elemek közvetítésével különféle tárgyak, burkolatok érdemi hőhíd nélkül rögzíthetők függőlegesen vagy ferdén, akár több tonnás gépek telepíthetők lapos vagy magas tetőkre, gépészeti átvezetések filtrációmentesen megvalósíthatók. Utólag is, a hőszigetelés lényeges sérelme nélkül. A kapcsolat bármilyen irányú - akár jelentős - erők, nyomatékok felvételére alkalmas. Ha csak kisebb húzóerők felvétele a feladat, más távtartókat kell választani, FIXI szükségtelen.

***

Kistérségi Diák Innovációs kategóriában a Tanács döntése alapján első helyezést ért el Tápai Ádám „Az ANSYS CFX alkalmazása vízturbina” című pályázata

A megérdemelt díjat dr. Kadocsa László, a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács társelnöke és Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adták át.

Tápai Ádám Dunaújvárosban a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskolában végzett Gépésztechnikusként. Gépészmérnöki tanulmányát a Dunaújvárosi Főiskolán 2007-ben kezdte el. Jelenleg végzős hallgató karbantartás szakirányon. Tavaly TDK első helyezést ért el a benyújtott munkájával. Köztársasági ösztöndíjas hallgató. A BSc képzést befejezően, szándékában áll az MSc képzés elvégzése.

A projekt keretében egy nemrég megvalósult törpe vízturbina tervezésekor felmerült részproblémát oldott meg ANSYS CFX számítógépes szimulációval. Célja volt számítógép alkalmazásával helyettesíteni a költséges kisminta kísérletet, valamint növelni a szerkezeti egységek hatékonyságát, illetve meglévő befogadó térhez kialakítani a vízturbina geometriai méreteit. Ezt a projektet 2009 novemberében TDK dolgozatként is beadta és első helyezést ért el vele.

***

Az intézményi kategóriában formálisan a Petőfi Sándor Általános Iskola (képviselője: Bíró Éva) Együttműködés az együttnevelésért – Sajátos nevelési igényű tanulók integrációja pályázatával lett - három iskola közös munkájáért - díjazott.

A díjat dr. Katona Tamás, a Paksi Atomerőmű Zrt. Tudományos igazgatója és Rácz Mária, a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács tagja adták át.

Dunaújvárosban az integráció megelőzte a pedagógusok, a szülök, valamint a környezet felkészítését. E hiányok „orvoslására” Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010. márciusában pályázatot nyújtott be a TÁMOP-3.4.2. Sajátos nevelési igényű tanulók integrációja című pályázati kiírásra. A pályázatot három oktatási intézmény szoros együttműködésben készítette elő.

A három intézmény:

- Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI (gyógypedagógiai intézmény),

- Petőfi Sándor Általános Iskola (többségi intézmény),

- Szórád Márton Általános Iskola (többségi intézmény).

A benyújtott pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték meg, így elkezdődhetett az innovatív oktatási módozat (projektötlet) megvalósítása, gyakorlatban való alkalmazása. A Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Díj Intézményi Kategóriájában a másik két intézmény hozzájárulásával a Petőfi Sándor Általános Iskola nyújtotta be pályázatát és nyerte el a kategória első helyezését.

***

Különdíjazásban részesült a Juhász 2002 Kft. (Képviselője: Juhász Máté) pályázata. Az elismerésben részesített innovatív projekt címe „Dekorációs üvegek széleskörű felhasználása”

Díját dr. Bognár László, a Dunaújvárosi Főiskola rektora és Szabados Ottó, a Dunaferr innovációs igazgatója adták át.

A különdíjazásban részesített dunaújvárosi székhelyű szerelőipari cég 2002-ben alakult. Később új piaci lehetőségek kiaknázásának céljából bővítették a kft. tevékenységi körét az alkotóművészettel. Ezen belül is főként a dekorációs üvegtervezéssel és kivitelezéssel.

A pályázati projektjük fő célja, hogy szélesebb körben alkalmazzák dekorációs célokra a festett ólmozott, rogyasztott üvegablakokat. Ennek érdekében kidolgoztak egy ablakbeépítési rendszert, amely jelentős költségmegtakarítással jár. Ez a rendszer a meglévő ablakszárnyat használja fel, ehhez mintegy kiegészítő elemként csatlakozik az ólmozott üvegablak. Ezt a rendszert könnyen ki lehet egészíteni háttérvilágítással, ezáltal természetes fény nélkül is jelentős optikai hatást lehet elérni.

Képünk: Tápai Ádám veszi át a díját

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.