Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. November 14. 06:45, csütörtök | Helyi

Fizika ötös egy éjszakáért

Fizika ötös egy éjszakáért

Űrbe juttatandó eszközöknek bevonó-anyagok, agyhullámokkal vezérelt robot, tésztahíd-építő verseny. – Többek között ilyen tudományos különlegességekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők tegnap a Dunaújvárosi Főiskolán.

ŰRTECHNOLÓGIA A DF KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN

Már az űrben kering az a speciális anyag, melyet a Dunaújvárosi Főiskola felületfizikai laboratóriumában fejlesztettek ki. Ennek a különleges bevonó-anyag gyártási menetével is megismerkedhettek a tudomány iránt érdeklődők. Mindemellett tésztahíd-építő verseny, mágneses levitáció, lézeres és szélcsatorna kísérletek, agyhullámokkal vezérelt robot bemutató várta 2013. november 13-án 19 órától a tudomány után érdeklődőket.

Középiskolások szállták meg a főiskola A-épületét, menetlevéllel a kezükbe járták a különböző helyszíneket.

Mint megtudtam, a Rudas középiskola diákjainak erős motivációja volt:: fizika ötöst kaptak, ha legalább 5 bemutatót meglátogattak.

A jegy-prémium mellett azonban más is vonzotta őket, a Leonardo program 3 D-je, amit akár ingyen is megkaphatnak a középiskolák 3d-s nyomtatóval együtt, a mécsessel hajtott kerék vagy az intelligens ház.

A konferenciasorozat sajtótájékoztatóján Dr. Kiss Natália általános rektorhelyettes elmondta: „A Dunaújvárosi Főiskola vezetése fontosnak tartja, hogy évente egyszer bemutassák mindazokat a különleges tudományos kutatási eredményeket, melyekre az intézmény büszke lehet, hiszen ez nemcsak a főiskola szakmai reputációját erősíti, hanem sok fiatal figyelmét is felkelti, akik potenciális hallgatókká válhatnak a főiskolán az elkövetkezendő években.”

Petrik Anett, a „TUDOMÁNYOS HÉT – Egyhetes konferenciasorozat a Dunaújvárosi Főiskolán” című rendezvénysorozat projektmenedzsere kiemelte: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy érdekesek legyünk a középiskolás diákok számára. Éppen ezért olyan eseményeket is szerveztünk ezen a héten, melyek figyelemfelkeltő, "bevésődős" információkat adnak számukra. Így például a nálunk folyó informatikai oktatás jóvoltából megismerkedhetnek az agyhullámokkal vezérelt robottal, mobiltelefonnal irányítható kisautóval, a TV-stúdiónk pedig hírműsor készítéssel várja a médiatudomány iránt érdeklődőket. A még színesebb látványosság érdekében meghívtuk a Leonar3do cég képviselőjét, hogy nálunk is bemutassa a magyar Rátai Dániel találmányát, az azóta már világhírű 3D-s grafikai programot, amellyel szó szerint kihúzható a kép a monitorból, térben lehet rajzolni, majd forgatni a képet.”

EU-S TÁMOGATÁSSAL

A „Tudományos hét – Egyhetes konferenciasorozat a Dunaújvárosi Főiskolán”, a TÁMOP-4.2.3-12/1/konv-2012-0051 számú, „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán” című pályázat keretében valósul meg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.