Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. Október 08. 21:12, péntek | Helyi

Fő veszély az iskolai erőszak!

Fő veszély az iskolai erőszak!

Érdekes, riasztó, elgondolkodtató, cselekvésre ösztönző. Talán a felsorolt jelzőkkel lehet körülírni Budavári Árpád rendőrkapitánynak a helyi iparkamara székházában tartott (2010. október 8.) helyzetértékelő előadását. Aktualit

Érdekes, riasztó, elgondolkodtató, cselekvésre ösztönző. Talán a felsorolt jelzőkkel lehet körülírni Budavári Árpád rendőrkapitánynak a helyi iparkamara székházában tartott (2010. október 8.) helyzetértékelő előadását. Aktualitását a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara közbiztonsági fóruma adta, amelyen a továbbiakban a vagyonvédelem eszközeiről és szempontjairól tartott előadást Takács Titusz, a JTT Biztonságtechnikai Kft. ügyvezető igazgatója, Schőn István biztosításközvetítő cégvezető pedig a biztosítási vagyonvédelem lehetőségeit ismertette.

Budavári Árpád rendőrkapitány mondandójának első részében vázolta Dunaújváros és az illetékességi terület (az egykori dunaújvárosi járás Ráckeresztúrtól Előszállásig) bűnügyi helyzetét a statisztika, valamint a rendőrkapitányi tapasztalat tükrében. Minősítése szerint közepes a helyzetünk az országos átlaghoz viszonyítva. Kivétel ez alól a vagyon elleni bűncselekmények átlagon felüli aránya. A dunaújvárosi kapitányság sajátossága a kétpólusú helyzet! Míg más kapitányságok területén a székhely-város bűnügyi fertőzöttségét mintegy ellensúlyozza az agglomeráció településeinek jó közbiztonsága, addig itt a centrum település (Dunaújváros) mellett a nyolcezer lakosú kisváros (Ercsi) jelentős bűnözés-kibocsátó szerepet mondhat a magáénak!

A bűnmegelőzés szerteágazó kérdéskörét körüljárva a rendőrkapitány nyomatékosította, hogy csak a családi neveléssel, a jó pedagógiai munkával, az önkormányzattal, a polgárőrségekkel, a civil szervezetekkel összefogva lehet eredményesen javítani a közbiztonságot. A rendőrség önmagában kevés. Tény: a szigorúbb szankciók is visszatartó hatásúak. Például a közlekedési balesetek, községekben a terménylopások száma jelentősen csökkent.

A közbiztonság alappillére az iskolai erőszak visszaszorítása. E téren elképesztő esetekre bukkannak a rendőrök. Akadt olyan gyerek, akit annyira összevertek, hogy mentővel kellett kórházba szállítani. Sok az ilyen látens ügy, amelyekről nem született akta, de amelyekről l számosan beszélnek. Míg az általános iskolákban erőfitogtatás a fő indíték, a középiskolákban már a javak megszerzése. Ezt a veszélyes tendenciát idejében meg kell szakítani, nincs minden rendben a város iskoláiban, figyelmeztetett a rendőrkapitány!

Téma volt a térfigyelő kamerák rendszere. A kapitány a megelőzésben játszott szerepét tartja a legfontosabbnak. A dunaújvárosi tapasztalatok kedvezőek, szemben az Ercsiben elhelyezett tíz kamerával. Ott jobban szétterül a bűnözés, és kevésbé tömörül gócokba, mint nálunk. Egy kérdésre válaszolva (vásárolhat-e plusz kamerát valamely közösség) a kapitány nem tartotta járható útnak a spontán bővítést részben a jogszabályi kötöttségek, részben a személyi feltételek okán.

Szó esett arról, hogy immár négy körzeti megbízotti iroda (a Kertvárosban, a Technikumban, a Római és a Béke városrészekben) és hat körzeti megbízotti státusú rendőr szolgál Dunaújvárosban. Az óvárosi és a belvárosi körzetben egyelőre nincs fix iroda. És arról is, hogy veszélyeztetettek az egyedül élő idős emberek. Védelmüket segíti egy szellemes, a kapitány által bemutatott ék-alakú elektronikus eszköz. A padlóra helyezve nemcsak akadályozza a bejárati ajtó erőszakos kinyitását, éles-vijjogó hangjával fellármázza az egész lépcsőházat, távozásra serkentve a betörőt.

csgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.