Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2011. Január 27. 10:26, csütörtök | Helyi

Főiskolai ajándék az Erdélyi Múzeum Egyesületnek

Főiskolai ajándék az Erdélyi Múzeum Egyesületnek

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet segítette – közvetve – a Dunaújvárosi Főiskola azzal, hogy kiváló, jól működő műszereket, mikroszkópot ajándékozott az Erdélyi Múzeum Egyesületnek. Az ajándékozási aktus aláírói: d

A Dunaújvárosi Főiskola vendége volt 2011. január 26-án dr. Bitay Enikő, az Erdélyi Múzeum Egyesület titkára, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense és Magyar Tudományos Akadémia anyagtudományi és technológiai bizottságának külső tagja is.

Dr. Bitay Enikő az ajándékozási szerződés aláírása előtt bemutatta néhány szóval az Erdélyi Múzeum Egyesületet, amely a Romániában élő magyarság tudományos és művelődési életének civil szervezete. Célja az anyanyelv, a tudomány művelése, a kulturális örökség megóvása, tudományos feldolgozása, a tudományos ismeretek terjesztése a magyarság körében. Tevékenysége jobbára humán területekre terjed ki, de a hét szakosztálya között van természettudományi is. A múzeum egyesület tudományos dokumentációs központot tart fenn nyolcvanezer kötetes könyvtárral. Van akkreditált kiadója, különböző szakterületeken tudományos folyóiratokat jelentet meg. Az egyesület a kisebbségi tudományszervezés és tudományos kutatás megfelelő integrációs kerete. Önálló, de egyetemi háttérintézeti feladatokat is ellát. Dr. Bitay Enikő a műszaki területet irányító szakosztály vezetője. A szakosztály célja a tudomány iránti vágy felkeltése, a fiatalokat igyekeznek a kutatás felé irányítani, hagyományápolásra ösztönözni. A műszaki örökségvédelem keretében például malmok, toronyórák harangok felmérését, műszaki emlékek felújításából is kiveszik a részüket.

Az egyesületet bemutató tájékoztatója végén azt is megjegyezte dr. Bitay Enikő: úgy gondolom, jó helyre kerülnek a nekünk szánt ajándékok, amiért egyébként hálásak vagyunk. A jövőben pedig azt hiszem, a kapcsolat erősödni fog. Ami testet ölthet akár oktatási tananyagban, vagy diákok szakmai cserekapcsolatában is.

Dr. Verő Balázs professzor, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia anyagtudományi és technológiai bizottságának elnöke, aki előadó a Dunaújvárosi Főiskolán is (képünk jobb szélén), nemcsak részt vett az az ajándékozási aktuson, külön is hangsúlyozta, hogy az elajándékozott eszközök mind a mai napig jól használhatók az oktatásban (esetleg kutatásban is), de a főiskolai fejlesztések során kikerültek a használatból. Kitért arra is a professzor, hogy az anyagtudományi és technológiai bizottsági látogatások alkalmával volt alkalma megismerni a Sapientia egyetem kolozsvári és marosvásárhelyi impozáns épületeit és a bennük folyó munkát. Meggyőződhetett arról, hogy ott a magyar nyelvű képzés „fellegvára” jött létre, Bitay Enikő pedig aktív szerepet játszik a hagyomány-ápolásban, a diákhagyományokat is ideértve, a kohászati, bányászati emlékek megőrzésében.

Dr. Kadocsa László szerint a XXI. század az együttműködés évszázada. Nem maradhat talpon, aki nem erre alapoz. Milliárdos a kutatás eszközigénye, ezért a tudományos műhelyek összehangolt fejlesztése a célravezető. A kihívásokra hálózatot létrehozva együttműködve lehet eredményesen válaszolni. Előny rejlik abban, ha a Sapientia Egyetem is részévé válik az ilyen hálózatoknak.

csgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.