Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2011. Január 26. 18:39, szerda | Helyi

Fókuszban a bulvár

Fókuszban a bulvár

Gönczi Gábor volt a vendége a Dunaújvárosi Főiskola január 17-i Médiaműhelyének. A sorozatot azért nevezik interaktívnak, mert az előadás közben kérdezni is lehet. A középiskolás, főiskolás hallgatóság élt is ezzel a lehetőséggel

Ami a nézőket érdekli

- A Dunaújvárosi Főiskola Média műhelyének vendégeként milyen előadással érkezett?

- Az RTL Klub Fókusz műsoránál dolgozom, természetes, hogy erről fogok beszélni. Bulvár napi műsorról, a napi hírműsorok felépítéséről, hogyan áll össze, mi a tematikája, miért nehéz ez a műfaj.

- A bulvár miként csinálja a sztárokat? Mi a recept?

- Mikor lesz valakiből sztár? Ha sokat mutogatják. Mikor lesz valakiből pozitív sztár? Ha jó dolgokat mutatnak róla. Ez viszont nem mindig érdekli az embereket. Ha rossz dolgokat mutatnak róla, az érdekelni fogja őket, de nem lesz jó a bulvárnak.

- A celebek/sztárok áldozatokká is válhatnak. Mi erről a véleménye? Érdekelne az etikai része ennek a problémának.

- Nem gondolom, hogy áldozatok lesznek. Akik mégis, azok egy picit akarnak is azok lenni, mert mással nem tudnak kitűnni. Nem arról szól a munkánk, hogy a Fókusz bizonyos embereket szeretne lejáratni. Hozzánk az ismert emberek egy része jelentkezik, és vannak olyanok, akiktől mi szeretnénk valamit. Azt kell megítélnünk, hogy vajon a nézőt érdekelni fogja-e az? Akit nem találunk érdekesnek, nem fog bekerülni a műsorba.

- Népszerűek a tehetségkutató műsorok. Milyennek tartja ezeket?

- Nagyon jó dolognak tartom, hiszen rengeteg olyan tehetséget fedezett fel az ország, aki lehetőségek híján nem jutott volna el idáig. Akik bírálják ezeket a műsorokat, azt kérdezik, hova ennyi sztár, hova lesznek fél év után, hiszen jönnek a következők. Én azt mondom, hogy mindenki lehet sztár egy kicsit, és utána rajta múlik, hogy fennmarad-e vagy sem?

- Mi a felelősségük a Szíj Melinda effektusokkal?

- Szíj Melindákat is fel kell fedezni. Ő nagyon sok embernek tudott nagyon fontos perceket, pillanatokat, értékeket, érzéseket átadni. Az, hogy utána Melinda tud-e ezzel kezdeni valamit, lesz-e belőle „Tabáni István”, aki hasonló habitus, ez más kérdés. Tabáni tudott, kérdés, hogy Melinda tud-e? Jelenleg azt hangoztatja, hogy nem, abbahagyja, de már most látszik rajta, hogy ő azért ezt szeretné egy kicsit, és már készül a lemeze. Őket fel kell fedezni, és segíteni nekik abban, hogy merre menjenek tovább.

Sz.T.

Tájékoztatás, szórakoztatás, segítés

A Dunaújvárosi Főiskola A épületének nagyelőadójában tartott előadásában Gönczi Gábor a bulvár magazinról és működéséről, a folyamatos kihívásokról beszélt. Egyúttal a főiskolai nyílt napon a pályaválasztás dilemmájával küzdőknek ajánlotta azt a munkát, amelyet ő maga hivatásául választott. Tájékozódtunk és szórakoztunk, miként a bulvár műsorok nézői teszik. Ízelítő Gönczi média-esszenciájából:

- Minden reggel azzal indul a napunk, hogy átgondoljuk, mi lesz az, ami este a televízió Fókusz műsora elé ülteti a nézőket. Kitaláljuk az aznapi adást. A nap folyamán elkészülnek az anyagok, de végül az megy adásba, ami a legérdekesebb. Egy kicsit nehezebb az augusztus, amikor szabadságolások vannak, és egyébként is kevés dolog történik. Ilyenkor kerülnek elő a tartalék anyagok.

A bulvár magazin célja a minél nagyobb nézettség elérése. Az RTL Klub néhány tehetős üzletember üzleti vállalkozása. Vannak a tulajdonosok és a részvényesek. Ha egyszer rájönnek, hogy nem éri meg, nem csak a stábokat, hanem az egész vállalkozást lecserélik.

Nekünk megfelelő szakmai tartalommal kell megtöltenünk a műsort, nem gondolkozhatunk a részvényesek fejével, az újságírás etikai szabályai szerint a lehető legjobb műsort kell csinálnunk.

Ami a riporterek típusait illeti, vannak az iparosok, akik pénzkereseti lehetőségnek tartják ezt a munkát. Van a kreatív, a lökött figura, akinek a fejébe nem lehet belelátni, aki kezelhetetlen, pontatlan, képtelenség vele együtt dolgozni, csapatmunkát végezni, de végül letesz egy zseniális anyagot, amelynek hatására például jogszabályt módosítanak. Ilyen Polgár Géza újságíró kollégám, aki három hónapon keresztül szervezte a rokkant autók parkolásával kapcsolatos visszaéléseket leleplező riportját. Ez idő alatt nem keresett pénzt, mert semmi mással nem foglalkozott. Az új Médiatörvény lehetővé teszi ezután a társadalmi visszásságokat feltáró riportok ily módon történő elkészítését: rejtett kamerás, szükség esetén törvénysértő módszerek alkalmazásával.

Ma már egy riporter egy személyben operatőr, vágó. Régen egy stáb nyolc személyből állt, mostanra lecsökkent 2-3 főre, de az sem ritka, ha egy személy végez mindent. Ebbe az irányba megy a világ: gyorsaság, lendület és nyitottság a nagyvilágra. Mindezt segíti és gerjeszti: az internet. Régen a televíziónak volt internetes felülete, pár éven belül az internetes felületnek lesz tévéje, az emberek a laptop monitorján fognak tévét nézni. Egyszemélyes stábok lesznek, minden azonnal kell, és mindennek ott kell lennie a világhálón.

Tájékoztassunk, szórakoztassunk, illetve segítsünk. E három alappillérre épít a Fókusz műsor. Tájékoztassuk az embereket arról, hogy mi történik a világban, az országban. Szórakoztassunk, hiszen az emberek alapvetően szórakozni akarnak. Egy ilyen műsor felelősséggel bír a tekintetben is, hogy segítsen bajba jutott embereken.

Az élő műsor varázsa. A fiatalok nem néznek tévét, helyette interneteznek. Nem kötik az életüket az adásidőhöz. Szerencsére azért vannak olyan események, amikről nem akarunk lemaradni. Ilyenek az egyszeri, megismételhetetlen történések, például egy futballmérkőzés. A televízió akkor fogja túlélni, ha minél több olyan műsort készít, amit az emberek élőben akarnak megnézni. A Facebook-é a jövő, ma már minden a Facebook-on van. A csatornák közötti versenyben bebizonyosodott, hogy azonos típusú műsor képes konkurense lenni a másiknak, de ezt sem bízzák a véletlenre, mert a szociológia módszereivel szondáznak folyamatosan – tudtuk meg Gönczi Gábor szerkesztő-műsorvezetőtől.

Gönczi Gáborkülkereskedő-közgazdászként végzett. Az újságírás alapjait Komlósi Gábor iskolájában tanulta. A Napkelte című műsornál kezdett dolgozni 1997-ben, majd Kolosi Péter hívta át az RTL Klubhoz. Tagja volt a Fókusz induló csapatának. Az első négy évben riporteri munkát kapott, majd felelős szerkesztő lett. Jelenleg a Fókusz műsorvezetője. Kilenc éve jó a műsor nézettsége, másfél millió ember nézi naponta. A riporteri évek alatt bejárta az országot, s ennek során kialakult az értékrendje, miként ő maga fogalmazott. Látott és tapasztalt jót és rosszat egyaránt. Rájött, mennyire fontos az egészség, boldog, hogy talált egy olyan munkát, amit szeret, és amit szívből lehet csinálni, ugyanakkor segíteni is tudnak másokon. A média hatalom, amivel lehet élni és ártani. Ehhez a munkához a legfontosabb kritérium a tehetség, az alázat és a lelkesség. Egy dolog nem fér bele, a lustaság – vallja.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.