Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Szeptember 08. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Földrengés Dél-Kínában, sok halott

Földrengés Dél-Kínában, sok halott

A dél-kínai Jünnan (Yunnan) és Kujcsou (Guizhou) tartományokat egy órán belül két, egy 5,7-es és egy 5,6-os erősségű földrengés rázta meg.

A dél-kínai Jünnan (Yunnan) és Kujcsou (Guizhou) tartományokat egy órán belül két, egy 5,7-es és egy 5,6-os erősségű földrengés rázta meg; a természeti csapásban a legfrissebb hírek szerint legalább 67 ember meghalt, több mint 730-an megsérültek - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A híradások már előrevetítik, hogy a viszonylag sűrűn lakott területeken az áldozatok száma valószínűleg tovább fog nőni, mivel egyes súlyosan érintett települések a földcsuszamlások, az utakra lehullott sziklák miatt még nem, vagy csak nehezen közelíthetők meg.
Több mint 100 ezer embert kellett evakuálni, s további körülbelül 100 ezer vár arra, hogy biztonságos helyre költöztessék.
A mentők helyenként hegyet mászva kísérelnek meg az érintett falvakba eljutni. A kezdeti felmérésekből ítélve mintegy 700 ezer embert ért kár. 430 ezer épület megrongálódott, s csaknem 6700 romba dőlt.
Helyi információk szerint a földmozgást péntek éjszakáig 68 utórengés követte, közülük a legerősebb 5,6-os volt. A legsúlyosabban érintett területen megszűnt az áramellátás és távközlési összeköttetés.
A földrengés epicentruma Jünnan és Kujcsou tartományok határán, a jünnani Jiliang (Yiliang) megye térségében volt, itt eddig 49 holttestet találtak. Kujcsouból nem érkezett halálos áldozatokról jelentés, de a rengés következtében ott is házak rongálódtak meg,vagy dőltek össze. A tartomány székhelyén is ezrek menekültek az utcára.
A károk pontos mértéke egyelőre nem ismert, a tartományi hatóságok több ezer sátrat, takarót és kabátot küldtek a helyszínre. A mentéshez mozgósították a katonaságot, a tűzoltóságot és a rendőrséget.
A Csaotung (Zhaotong) város térségében gyakoriak a természeti csapások. 2003-ban volt már itt egy halálos áldozatokkal járó, 5,6-es erősségű földrengés, 2010-ben pedig földcsuszamlások okozták 45 ember halálát.
A kínai államelnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao), aki az oroszországi Vlagyivosztokban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletén tartózkodik, üzenetben sürgette az azonnali segítségnyújtást.
Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök a helyszínre utazott, s azt hangoztatta, hogy az első feladat az életmentés, az áldozatok számának - lehetőség szerinti - minimálisra csökkentése.

Címkék: Kína-földrengés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik