Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Március 05. 06:20, szombat | Helyi

Foltos hétvége

Foltos hétvége

Tavaly ünnepelte alapításának 15 éves évfordulóját a dunaújvárosi foltvarró klub, a Duna-Folt Műhely tagsága. A Kassák Galériában minden évben bemutatják alkotásaikat, legutóbbi kiállításukat februárban láthatta a közönség.

A klubban készült munkák egy része felajánlásra kerül közintézményekbe, illetve jótékonysági céllal. Országos kiállítások rendszeres résztvevői, s a kézműves vásárokon is felfedezhetjük a foltvarrók portékáit. A legutóbbi hétvégén a foltvarrás szerelmesei Dunaújvárosban találkoztak. Megint újabb technikával ismerkedtek: hajtogatással, kevés varrással készítettek szütyőket. A klub vezetőjével, Lehoczkyné Tesinszki Ritával a szokásos kedd délutáni összejövetelükön beszélgettünk.

- A Dunaferr Iskola Aranyvölgyi úti Villamos tagozatának tornatermében egyre nagyobb létszámban gyűlnek össze a foltvarrók. Eleinte csak a környékről, de most már az ország minden tájáról, így Városlődről, Győrből, Tatabányáról, Dunaföldvárról, Bajáról, Bonyhádról, Kecskemétről, Kővágóőrsről. Most már nem igazán a varrásról szólnak ezek a találkozók, hiszen az évek során kialakultak barátságok, s ilyenkor legfőképpen beszélgetni szoktak, sütizgetés, kávézgatás közben. Hazaviszik a kapott munkadarabot, s otthon megvarrják a leírás alapján. Természetesen azért előkerülnek a legbecsesebb alkotások is, táskák, neszesszerek, folyik a szakmai tudáscsere. Ilyenkor vásárolni is lehet, különböző kellékeket, úgy, mint vágólap, vágókés, vonalzó, valamint anyagokat, cérnákat. Az árusok tartottak szakmai bemutatót, táskához egységcsomagot árultak. Megtanítottak különleges technikával, hímzéssel, a gombbehúzást is. Az egyikőjük filc tűtartót készített.

Éves esemény-naptáruk folyamatosan kínál programot:

- Mi kezdtük a sort a közös varrással, de minden hétvégére jut egy. Legközelebb Dunaföldvárra megyünk, utána Mezőfalvára, Nagyvenyimre, Sárbogárdra, Ercsibe, az ottani művelődési házakba. A kétévente rendezett vándorkiállítás az idén esedékes, ezúttal Tatabányán lesz. „A határtalanul” nemzetközi kiállítás ősszel tekinthető meg.

Idehaza hol tart ma a foltvarrás? – kérdésre a klubvezető válasza: - Mint újdonságnak számító technika és kézimunka, a kezdeti szakaszon túljutott. Mára elsősorban jótékonysági céljai vannak, az árvízkárosultak, a vörösiszap katasztrófa áldozatainak megsegítésére szolgál, s ennek keretében takarók, párnák készülnek. Én legalább is a klubbunkban ezt szorgalmazom. Egy jól összeszokott tizenöt éves csoportnál már az a fő szempont, hogy jótékony célra, közös munkák készüljenek, ily módon segíteni, ahol csak lehet.

Alaptanfolyam indul az MMK-ban

A foltvarrás iránt városunkban is egyre nagyobb az érdeklődés, ezért március 16-án délután fél öttől indul egy alaptanfolyam az MMK 203-as termében, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak. A Duna-Folt Műhely az MMK állandó kisközössége, foglalkozásait minden kedden délután négy órától hat óráig tartják.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.