Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Augusztus 01. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Folytatódnak a szabadvízi strandfejlesztések országszerte

Folytatódnak a szabadvízi strandfejlesztések országszerte

Negyedik szakasza kezdődik a 2017-ben megkezdett szabadvízi strandfejlesztéseknek, a 2030-ig zajló beruházásoknak köszönhetően több mint száz strand újulhat meg

- közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pénteken a zánkai strandon.

A standfejlesztések negyedik ütemének kezdete alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Guller Zoltán elmondta, hogy a fejlesztés eredményeként az alapszolgáltatások minőségét kívánják növelni, egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, tájékoztató táblákat helyeznek el, egységesítik a strandok arculatát, stégeket, lépcsőket újítanak fel.

A negyedik ütemre vonatkozó pályázati felhívás pénteken jelent meg.

A fejlesztés most következő negyedik ütemében 3 milliárd forintot fordítanak a Balatonnál, a Tisza-tónál, a Duna mentén, a Tiszánál és a Velencei-tónál lévő szabadvízi strandok fejlesztésére - közölte Guller Zoltán.

Felidézte: 2018-ban 40 település 55 strandja kapott 2 milliárd forint támogatást.

A második ütemben 43 szabadstrand fejlesztésére 4,4 milliárd forintot fordítottak, az idei harmadik ütemben 90 strand kapott összesen 3 milliárd forint támogatást a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál.

Guller Zoltán örvendetesnek nevezte, hogy idén júliusban, meghaladva a tavalyi számot, 1,2 millió magyar nyaralt Magyarországon.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a jelenlegi járványhelyzetben Magyarország biztonságos országnak számít a régióban, ami nagyrészt a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhető. A járványhelyzet kezelése mellett fontos feladata volt a kormánynak a bajba jutott ágazatok segítése is, többek között a turizmus támogatása - tette hozzá.

Elmondta, a húzóágazatnak számító turizmus mutatói 2010 óta folyamatosan növekedtek, 2016 óta minden évben a GDP kétszeresét érte el a bővülés a szektorban. A járványhelyzet előtt még 22 százalékos növekedés volt jellemző az ágazatban az előző évhez képest - fűzte hozzá.

Az ágazat jelentőségét jelzi, hogy 400 ezer család megélhetését adja és több tízezer vállalkozás él ebből a szektorból - közölte.

A kormány által nyújtott mentőövnek köszönhetően, amelyet kedvezményes hitelprogramok, járulékcsökkentések, hitelmoratórium, és a Szép kártya kedvezményes adóztatása révén valósított meg, előnyösebb helyzetbe kerülhetett az ágazat, továbbá fejlesztések valósulhatnak meg, amelyeknek köszönhetően munkahelyek jöttek létre. Hozzátette, hogy nagy jelentőségű a magánszálláshelyek fejlesztésének lehetősége, amelyekből 14 ezer újulhat meg az év végéig.

Mint mondta, kedvező mutató, hogy 2010-hez képest az idén a magyarok 65 százalékkal többen tudnak elmenni egyhetes nyaralásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.