Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 23. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Fukushimai diákok érkeznek Magyarországra

Fukushimai diákok érkeznek Magyarországra

Európában elsőként Hódmezővásárhely teremt kapcsolatot Japán katasztrófa sújtotta városaival, hiszen július 25-én 17 japán diák érkezik Magyarországra Fukushima körzetéből.

A diákokat Lázár János polgármester és Ito Tecou Japán nagykövet várja a Liszt Ferenc nemzetközi reptéren, ahol 18 óra 30 perckor közös sajtótájékoztatóra kerül sor.

Kizuna – ez a japánok szava az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre és ezt a kifejezést választotta Hódmezővásárhely önkormányzata is most induló szolidaritási akciója címéül. A projekt keretében 2011. július 25-én 17 japán diák érkezik Magyarországra Fukushima körzetéből. A diákokat Lázár János polgármester és Ito Tecou Japán nagykövet várja a Liszt Ferenc nemzetközi reptéren, ahol 18 óra 30 perckor közös sajtótájékoztatóra kerül sor. Európában elsőként Hódmezővásárhely teremt kapcsolatot Japán katasztrófa sújtotta városaival.

Negyedévvel a pusztító erejű japán földrengés és az annak nyomán bekövetkező fukushimai atomreaktor-baleset után tizenhét, a katasztrófa sújtotta területen élő japán diák látogat Hódmezővásárhelyre. A 14-17 éves korú gyermekek a város önkormányzatának meghívására 2011. július 25-én hétfőn érkeznek Magyarországra, ezzel nem pusztán az országban, de Európában is először kerül sor települési szintű szolidaritási akcióra. A látogatás a Hódmezővásárhely önkormányzata által életre hívott Kizuna projekt keretében valósul meg.

„A Kizuna projekt nem segélyakció, hanem lehetőség két nép és két kultúra találkozására. Szeretnénk kifejezni az együttérzésünket a Japánt ért súlyos csapás miatt, megismerni és megérteni az erőt, amellyel a veszteséget viselik és megmutatni számukra, hogy a Föld másik oldalán is barátokra lelhetnek. Természetesen ezáltal is segítséget szeretnénk nyújtani az újjáépítés és újrakezdés küzdelmeiben” – fogalmazott látogatás kapcsán Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere.

Lázár János hozzátette, a kizuna szóval a japánok a barátságot, az emberi kötelékeket jelölik. Ezek pedig olyan értékek, amelyekre különösen nagy szükség van a bajban, így azt reméli, bár Hódmezővásárhely az első, de nem az utolsó magyar település, amely hasonló akció aktív részese lesz.

Egy 16 éves fiú, Fukushimából, a Kizuna projektbe jelentkezésekor azt írta: „Szeretném megmutatni a világnak, hogy a katasztrófa ellenére mi igyekszünk vidámak lenni. A Dunáról híres Magyarország természete olyan szép, mint Fukushimáé és ezt szeretném megtekinteni, hogy feltöltődjek és visszatérve ide Fukushima jövőéért tudjak valamit tenni.” A fikushimai fiú élete a katasztrófa hatására teljesen megváltozott: a környék sugárszennyezettsége miatt a nagy hőség ellenére sem nyithatnak ablakot, a ruhákat is a lakásban kell kiteregetniük. Az iskola udvarára nem mehetnek ki, mert a sugárszennyezett talajt védőfóliával lefedték.

A Kizuna projekt keretében 2011. július 25-én hétfőn érkeznek a japán diákok Magyarországra.

2011. július 25-én 18 óra 30 perckor érkeznek a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, ahol Lázár János és Ito Tecuo japán nagykövet fogadja a csoportot. A fogadás keretében (18 óra 30 és 19 óra 30 között) közös sajtótájékoztatóra kerül sor a repülőgép mellett, a repülőtér kifutóján.

A hétfőn Magyarországra érkező japán diákcsoport tagjai megtekintik Hódmezővásárhely és a régió kulturális, természeti értékeit. Megismerik a város szomszédságában fekvő Székkutas igazi falusias légkörét, és ellátogatnak a Balatonhoz is, ahol a kikapcsolódásé lesz a főszerep. A 14 és 17 év közötti gyerekek a látogatás két hete alatt megismerik Szeged, Tihany, Esztergom, Visegrád és Budapest főbb nevezetességeit is.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.