Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. December 28. 15:24, kedd | Belföld
Forrás: InfoDunaújváros

Gáz van, babám! - Pomázi perel

Gáz van, babám! - Pomázi perel

Összességében több, mint kétmilliárd forintot meghaladó kártérítési igénnyel kereste meg az EMFESZ Kft-t, a gas.hu tulajdonosát a Pomázi Csaba nevével fémjelzett társaságcsoport.
Erről tájékoztatta december 27-i levelében az Energ

A levél indoklása szerint december 22-től kezdődően az EMFESZ olyan nyilatkozatokat tett közzé, amelyet ugyan cáfoltak, de mégis jelentős bizalmatlanságot eredményezett együttműködő partnereik és fogyasztóik körében, és ez a társaságcsoportnak jelentős károkat okozott. Tehát perelnek. Pomázi pedig büntető eljárást kezdeményezett.

Tartozik-követel

Mint ismeretes, az Emfesz Kft. gázszolgáltató szerdán közölte, hogy mintegy hárommilliárd forinttal tartozik neki Pomázi Csaba több cége, a Dunacent Kft., az ENERGOTT Kft., az Alfa-Nova Kft., illetve a Szegedi Hőszolgáltató Kft. Jelezte azt is, hogy jogos követelése érvényesítése érdekében az Emfesz Kft. azonnali hatállyal valamennyi polgári és egyéb jogi eszközt, ideértve egyebek mellett a készfizető kezességek érvényesítését, a felszámolási eljárások megindítását, a finanszírozó bankok értesítését igénybe vesz.

Az Emfesz ( gas.hu) azt állította, hogy a társaságok, amelyek Szekszárd, Szolnok, Szeged, Székesfehérvár, Dunaújváros, Tatabánya, és Győr távhőszolgáltatását biztosítják, súlyos és rosszhiszemű szerződésszegő magatartása megnehezíti hosszú távú gázvásárlási szerződéseinek előfinanszírozását. Góczi István, a cég ügyvezetője több fórumon kiemelte, ha nem sikerül megoldást találni, akkor 300 ezer fogyasztó gázszámlájának összege megemelkedik nyolc százalékkal. Mint mondta, a távfűtés sem szűnik meg - annak ellenére sem, hogy egyes helyeken a csődben lévő Dunacent biztosítja -, de annak a díja is emelkedhet.

A gáznak van szaga

Az EMFESZ-nek , ( a gas.hu-nak )elég kétségbeesettnek tűnt akkor ez a lépése, hiszen, már hónapok óta jelentős fedezethiánnyal rendelkezett, több száz millióval az EON-nal, de az állam felé sem tudta teljesíteni kötelezettségeit, egyre erősebben fenyegeti a csődhelyzet, s fennáll a veszélye, hogy visszavonják az engedélyét is.

Gyanúsnak tartják szakértők azt is, hogy az úgynevezett kiegyenlítő gázt kénytelen gyakorta vásárolni az EMFESZ, amit annak jeleként értékelik, hogy korábbi fő beszállítóik – értesülések szerint az E.ON és a Mol – már nem adnak neki gázt. Mivel az EMFESZ-nek mindkét cég számára előre kellett fizetnie, ez arra utal, hogy a gázkereskedőnek talán nem volt rá pénze. Eszerint az EMFESZ már csak kiegyenlítő gáz vásárlásával biztosíthatta fogyasztói folyamatos ellátását. De más rossz hírek is felmerültek az immár több mint kétszázezer magyar háztartást ellátó gázcég háza táján. Információink szerint ugyanis az E.ON több oldalról is jelentős összegeket követel az EMFESZ-től. Az egyik ilyen, 3,5 milliárdosnak mondott tétel még 2009 elejére nyúlik vissza, amikor éppenséggel az E.ON vásárolt gázt az EMFESZ-től. Az E.ON szerint ennek utolsó adagját az EMFESZ nem szállította le, így kötbért számítanának fel. Másrészt az E.ON egyes területeken a lakossági gáz-vezetékek üzemeltetőjeként is több tízmillió forint elmaradt díjat követel az azt használó EMFESZ-től. Mindkét tétel miatt igen kemény fizetési határidőt szabtak ki.

Hogy kerül a Dunacent a képbe?

Az EMFESZ a Pomázi cégektől társaságoktól hónapok óta mintegy 3 milliárd forintot követel. Egyes vélemények szerint megvásárolták a Dunacentes adósságok egy részét, s a kintlévőségekre próbálják likvid-gondjaikat fogni, azaz, hogy azért nem fizetek, mert nekik sem fizetnek.

Vannak, akik úgy vélik, hogy így próbálnak időt nyerni, amíg az állami vagy bank-hitel meg nem érkezik.

Mindenesetre, ha a Pomázi követelések igazak , a cégrendszernek saját jogon soha se volt ekkora tartozása az EMFESZ felé, tehát az valahonnan szerezhette. S erre választ léptek.

Az Emfesz szerint a legutolsó tárgyalások során a fűtőművek azzal indokolták a fizetés elmaradását, hogy megvásárolták az E.ON-tól a 3,5 milliárdos követelést, és a kettőt összevezetnék. Mivel azonban az E.ON-tartozást az EMFESZ nem ismeri el, továbbra is Pomáziékon kéri számon a 3 milliárdot, amiért kész akár felszámolást is kezdeményezni.

Pomáziék erre válaszul jelentették be kártérítési igényüket, hivatkozva arra, hogy a „ Dunacent Kft. és a nevezett társaságok nyilvántartása szerint nincs - 2010. december 21. napja óta megkérdőjelezhetetlenül nem áll fenn – egyik megnevezett társaságnak sem tartozása az EMFESZ Kft. irányában. Sem a földgáz-szolgáltatási, sem egyéb más jogviszony alapján ! Hárommilliárd forint – de még hasonló nagyságrendű sem – tartozása egyébiránt a Dunacent Kft-nek soha nem is állt fenn az EMFESZ Kft. felé.”

Fogd rá a nyuszira?

Az E.ON-nal való összejátszás vádját azzal utasítják vissza, hogy az EMFESZ ezzel akarja „lenyeletni” az áremelését fogyasztóival, s mindezt ráfogják a Dunacent Kft-re.

A polgármesternek írt kísérő levél, és az EMFESZ-hez eljuttatott kártérítési igények szerint a december végi EMFESZ nyilatkozatok zavarokat okoztak az érintett távhőszolgáltatók működésében, amelynek csillapítása jelentős erőfeszítéseket igényel.

A jogellenes magatartás miatt elszenvedett nem vagyoni káruk reparálására társaságonként 500.000.000 azaz ötszázmillió forint kártérítést jelent be az EMFESSZEL szemben, s 5 munka napon belül kéri december 22-től számított késedelmi kamatokkal a számlájukra utalni. A négy társaság mellé Pomázi Csaba magánszemélyként is bejelentette kártérítési igényét 200.000.000 azaz kétszáz millió forint értékben. Összességében tehát eddig kétmilliárd –kétszázmillió forint kártérítési igénynél tartanak.

Valamint egyúttal azt is bejelentették, hogy a követelésük kiegészül a vagyoni kárral is, amivel a társaságaik már most kénytelenek számolni.

Nem jó hír a pereskedés az EMFESZ-nek, a feljelentés sem, hiszen kormánysegítséget várnak,újabb bank támogatását az eddigi OTP helyett, s közben nyomozás is folyik szeptember óta a cég ellen, lap információk szerint már a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja, hogyan tűnt el korábban a gázszolgáltató EMFESZ Kft.-ből mintegy 53 milliárd forint – az eljárást a Fővárosi Főügyészség kezdeményezte ismeretlen tettes ellen, folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt.

Orbán Viktortól miniszterelnöki megbízott kinevezését kérték azzal az indokkal, hogy az egyes piaci szereplők általuk rosszhiszeműnek vélt magatartása által generált körbetartozás rendezésre kerüljön, és megoldódjon - szerintük - nekik fel nem róható okból kialakult likviditási nehézségük.

A miniszteri biztos személye egy ideig védelmet nyújthat a hitelezőkkel szemben,s kicsit javíthat a társaság elég kétes múltú pedigréjén is. Orbán Viktor kezében a döntés tehát.

Egy biztos , a történet elég gázos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.