Városlista
2020. november 24, kedd - Emma

Hírek

2020. Március 18. 16:19, szerda | Belföld
Forrás: infovárosok

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülése után.

Orbán Viktor elmondta: ez már a hetedik nap a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta. Ez idő alatt megszervezték Magyarország kollektív védelmét, mely során a járványügyi szakemberek és az akciócsoportok 24 órában, folyamatosan dolgoznak.

Elsődleges az emberek egészségének a megvédése, de mint kitért rá, tett egy lépést a kormányzat a gazdasági döntések terén is. Mivel a világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyeztetik, hanem a munkát, munkahelyeket is. Ezek megvédése is kiemelt feladat – hangsúlyozta.

A legsürgetőbb döntések:

- a magánszemélyek és vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

- a rövidlejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.

- csütörtöktől a felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját a jegybanki alapkamat 5 százalékban maximálják

- gazdaságunk néhány szektora súlyos gondokkal küzd, mint a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztató ipar, a sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítások. Ezekben a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét átmenetileg teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítási díjuk pedig a törvényi minimumra csökken. A kata szerint adózó taxisok általányadó-fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.

- Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással – részletezte.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 18:44, kedd | Belföld

Sűrű ködre figyelmeztetnek

A tartós, sűrű köd veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.

2020. November 24. 18:05, kedd | Belföld

Csütörtökön zárul a KSH népszámlálási kérdőívtesztje

November 26-án, csütörtökön zárul a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által indított, a jövő évi nép- és lakásszámlálás kérdőívének szakmai előkészítését támogató online kérdőívteszt.

2020. November 24. 17:05, kedd | Belföld

Már több mint tízezren kérték az ingyenes internetet a szolgáltatóktól

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internethozzáférést az arra jogosultak közül - közölték a szolgáltatók az MTI érdeklődésére.

2020. November 24. 16:08, kedd | Belföld

Csatornába esett egy kislány Sarkadon

A közel két méter mély vízben félig elmerült, mire a testvére meg tudta fogni őt és tartotta, hogy ne merüljön el egészen. Egy rendőr perceken belül odaért hozzájuk és kimentette a kislányt.