Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Július 05. 12:31, kedd | PR
Forrás: (x)

GMP tanfolyam – a gyártás higiénia alapszabályai

GMP tanfolyam – a gyártás higiénia alapszabályai

Az ipari gyártók számára az egyik legfontosabb igazodási pont a helyes gyártási gyakorlat, vagyis a GMP. Ez garantálja ugyanis a késztermékek egyenletesen magas minőségét.

A szabályok betartása és betartatása a gyártó érdeke és feladata, ehhez azonban képzett munkaerő szükséges.

A megfelelő gyártói procedúra

A gyártás során elsődleges szempont a megfelelő higiénia, a hatékonyság, illetve a minőség fenntartása és megfelelő ellenőrzése. A késztermékek ugyanis kikerülve az üzletek polcaira közvetlenül a vásárlókkal találkoznak, akik elégedettsége nélkülözhetetlen eleme a gazdaságos és fenntartható működésnek. A gyártók számára természetesen léteznek igazodási pontok és különféle vonalvezetők. Ezek a szabályok tételesen és célratörően írják le mindazon kitételeket, melyek az egyenletes gyártási minőség fenntartásához szükségesek.

Ezek a szabályok iparágtól és az előállított termékektől függően változhatnak. Az említett GMP, vagyis Good Manufacturing Practice például elsősorban az élelmiszer- és gyógyszeripar területén terjedt el, e gyártókkal fonódott össze. A szabályozás lényegében a gyártási műveleteket és a minőségellenőrzésre vonatkozó szabályokat fonja össze oly módon, hogy azok kölcsönösen kiegészítsék egymást. Emellett gyártói oldalról nélkülözhetetlen egy megfelelően képzett szakember alkalmazása is, aki a rendszer szabályait mélyrehatóan ismeri és betartatja. Az erre vonatkozó ismeretek egy GMP tanfolyam keretein belül elsajátíthatók.

Specifikus iparágak

Ahogy említettük, a GMP leginkább a gyógyszer- és élelmiszeripar területén érvényesíthető minőségbiztosítási rendszer, így a GMP tanfolyam résztvevői is e területeken tudnak majd elhelyezkedni. Felmerülhet persze a kérdés, hogy miért éppen ez a két iparág integrálta a rendszert? A válasz leginkább abban keresendő, hogy milyen magas higiéniai és minőségbeli követelményeknek kell megfelelniük más gyártókkal szemben. A válasz egyszerű: rendkívül magas.

A késztermékek tekintetében mind a gyógyszerek, mind az élelmiszerek közvetlen fogyasztási cikkek, így gyártásuk során kiemelt figyelmet kell fordítani a makulátlan higiéniai körülményekre. A GMP lényege a folyamatok pontos szabályozása, a különböző mérések és ellenőrzések elvégzése és dokumentálása, illetve minden befolyásoló tényezővel szembeni követelmény meghatározása és betartatása.. Ebből is látszik tehát, hogy a GMP tanfolyam során elsajátítható ismeretek rendkívül sokrétűek. A résztvevők ugyanakkor jól felépített tematikával és gyakorlatias képzéssel találkozhatnak.

A tanfolyamról röviden
A GMP tanfolyam célja olyan képzett szakemberek kitermelése, akik a képzés végeztével képesek a vonatkozó iparági szereplőket segíteni a rendszer alkotta irányelvek betartásában. A szakértők ezzel közvetlenül is hatással vannak a gyártás minőségének fenntartására. A képzés során a résztvevők minden szükséges alapismeretet megszerezhetnek a GMP rendszerre vonatkozóan. Emellett minőségirányításra és minőségbiztosításra vonatkozó ismereteket is szerezhetnek a GMP tanfolyam elvégzésével.

A tanulmány tehát azoknak ajánlott, akik kifejezetten a gyógyszeripari és/vagy élelmiszeripar területén szándékoznak elhelyezkedni. A gyakorlatorientált képzés során olyan piacképes tudás szerezhető meg, mely hosszútávon is garantálja a kiváló karrierlehetőségeket. A GMP tanfolyam résztvevői egy nagy hagyományokkal rendelkező, mégis folyamatosan fejlődő szabályrendszer szakértői lesznek, mely segíti az előállított termékek kifogástalan minőségét és a fogyasztói elégedettséget.

Címkék: GMP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.