Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2023. Április 06. 13:21, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Gulyás Gergely: marad a rezsicsökkentés a lakosságnak

Gulyás Gergely: marad a rezsicsökkentés a lakosságnak

Van forrás arra, hogy az átlagfogyasztásig megmaradjon a lakosságnak a rezsicsökkentés - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: a kormány szerdai ülésén az energetikai helyzetet áttekintve megállapította, hogy minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására. Így mindenki számolhat azzal, hogy az átlagfogyasztásig nem lesz változás. Ez nem csak az év végig lesz így, ha van rá lehetőség, továbbra is így marad - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a megnövekedett energiaárak komoly nehézséget jelentenek a gazdaságnak, a versenyképesség és az ipari teljesítmény szempontjából nagy veszteséget szenved el a gazdaság.

Közölte: a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások és önkormányzatok, egyházak, alapítványok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árnak megfelelő kategóriába kerültek. A kormány be fog avatkozni a szerződésekbe és lehetővé teszi, hogy a jelenlegi piaci áron új szerződések jöjjenek létre. Ez mintegy 14 ezer ügyfélnek: vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak segít, jelentős árcsökkenést hoz nekik - mondta a miniszter. Hozzátette: ez 19-20 milliárd forint veszteséget jelent az MVM-nek, ezt a veszteséget a szolgáltató viseli.

Gulyás Gergely elmondta azt is, a kormány üdvözli az Országgyűlés által múlt héten elfogadott, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos országgyűlési határozatot. Hozzátette: a legfontosabb, hogy minél előbb tűzszünet, tárgyalás és béke legyen, életeket csak így lehet megmenteni.

Hangsúlyozta, háború és béke ügyében Magyarország továbbra is egyértelműen a béke pártján áll, de a határozat parlamenti elfogadásakor kiderült, a magyar politikai életben ezzel nincs mindenki így.

Hozzátette: az egy évvel ezelőtti választási eredményt úgy értelmezik, hogy a magyar választópolgárok többsége is a béke mellett foglalt állást.

Elmondta, a határozat elítéli Ukrajna katonai megtámadását, hangsúlyozza a humanitárius akciók fontosságát, amelyekből Magyarország jelentős mértékben vette ki a részét az elmúlt egy évben.

Példamutatónak nevezte azt az összefogást, amely az állami és a civil szervezetek között létrejött annak érdekében, hogy mindenkit, aki Ukrajnából menekül, befogadjanak, lévén Magyarország az első biztonságos ország.

Beszámolt arról is, hogy a kormány felhatalmazta Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy dolgozzon ki javaslatot az ország vízvezetékrendszerének felújítására, valamint amennyire lehetséges, az egységes árrendszerre a víziközművek területén.

Gulyás Gergely felidézte, a jelenlegi energiaárak miatt lehetővé tették az önkormányzatoknak a víziközművek átadást az államnak.

Elmondta, a kormány szerdai ülésén tárgyalt a víziközművek helyzetéről és megállapította, a vezetékrendszer felújítása "elengedhetetlenül szükséges", mivel a hálózati vízveszteség országosan 22 százalék, vannak olyan térségek azonban, ahol a víz 60 százaléka is elfolyik azt megelőzően, hogy a fogyasztóhoz érne.

Kitért arra, hogy ez az egyetlen terület, ahol a rezsicsökkentés bevezetésekor az akkori árakat maximálták, ezért többszörös különbségek vannak az árakban az ország különböző pontjai között.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a január 23. és 29. között tartott árstoprazzián 334 eljárást indítottak a fogyasztóvédelem munkatársai. A jogsértést 179 ügyben már megállapították és a bírságokat is kiszabták, 83 esetben az eljárás megszűnt, mert végül nem találtak jogsértést, 72 eljárás pedig még nem fejeződött be.

Üzletenként átlagosan két-három jogsértés történt, tehát a 179 ügyben 430 jogsértést állapítottak meg a hatóságok és összesen 333 millió 300 ezer forintos bírságot szabtak ki.

A legjellemzőbb szabálysértés az volt, hogy a boltok polcairól hiányoztak az árstopos termékek, miközben a raktárakban volt belőlük.

Hozzátette: az ellenőrzések folytatónak, és legkésőbb a nyár elején elindul egy online árfigyelőrendszer is, amellyel az indokolatlanul megemelt árú termékeket keresik majd, illetve azt próbálják elősegíteni, hogy minél nagyobb legyen a kereskedelmi egységek között az árverseny.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.