Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 06. 13:16, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Így tiltja meg a rendszer, hogy cigire, alkoholra menjen a segély

Így tiltja meg a rendszer, hogy cigire, alkoholra menjen a segély

Alig öt nap alatt 180 ezer forint értékben éltek az I. kerületben elsőként bevezetett szociális kártya nyújtotta kedvezményes vásárlási lehetőséggel.

Látszólag kis esemény helyszíne volt a magyar üzletlánc Krisztina téri (I. kerület) boltja, de több száz helyi családnak nyújt kapaszkodót ebben a nehéz időszakban az önkormányzat által kezdeményezett és már meg is valósított szociáliskártya-rendszer.

– Azon gondolkodtunk, hogyan juttathatnánk el a legcélzottabban a legmegfelelőbb segítséget a kerületi lakosoknak, így jutottunk el a kártya gondolatáig – mondja Nagy Gábor Tamás várkerületi polgármester. A Magyarországon úttörő kezdeményezéssel az volt a cél, hogy a népjóléti keretből az egyes háztartásokba eljutó pénzből ne alkoholt vagy cigarettát vásároljanak, hanem az úgynevezett alapélelmiszerekhez juthassanak hozzá.

A jogosultságot törvény rendezi – 2012-ben 62 700 forintos havi jövedelem lehet legfeljebb –, és akinek jár, az a szociális kártyára havonta 7500 forintos feltöltést kap a budavári önkormányzattól, amely pontosan azért, hogy mindenkinek jusson, akinek jár, nem zárta fölülről a több tíz milliós támogatási keretet.

A polgármester szerint ez kimondottan fizikai segítség, és nem csak azért, mert a legszükségesebbekből kell havonta 7500 forinttal kevesebbet költeni; a CBA-val kötött megállapodás azt jelenti, hogy valamennyi kerületi lakos a lakhelyéhez igen közel tudja használni a kártyát – az üzletláncnak hét egysége van a kerületben a Gellért-hegytől a Déli pályaudvarig.

– Eddig utalványok jártak, most már 21. századi módszerekkel élünk, és ez országos mintává is válhat – jelezte a polgármester.

A CBA képviseletében Fodor Attila kommunikációs vezető számolt be arról, hogy a kártyahasználat múlt szerdai első lehetősége óta 180 ezer forintnyi „szociális vásárlás” történt a kerületi boltokban, és ez száz tranzakció között oszlik meg, értékelése szerint látható tehát, hogy népszerű lesz. A hálózat egyébként plusz ötszázalékos kedvezményt is beépít az egyes termékek árába a szociális kártyával való vásárlás esetén.

Az egy évre igényelhető és a népjóléti iroda által kiállított kártya mögötti informatikai rendszer alapvető élelmiszernek tekinti a tejet, a tejtermékeket, a kenyeret, a cukrot, a lisztet, a rizst, az olajat, a krumplit, az almát, a húst és a felvágottat, de ezek között a fajták szerint nem tesz különbséget – amúgy is a vásárlók érdeke, hogy minél többet vehessenek a havi 7500 forintos keretből. A rövid tájékoztató után három rászoruló sikeres próbavásárlást bonyolított le a krisztinavárosi üzletben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére