Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Október 18. 22:04, hétfő | Helyi

Gyerek kezébe való

Gyerek kezébe való

A 2010-2011-es tanév „Iskola-rendőr” program részeként nyílt rendőrség-történeti kiállítás a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon. A tárlat elsősorban a dunaújvárosi általános és középiskolás diákok számára szeretné bemutatn

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság épülete ma délelőtt gyerekzsivajjal telt meg. A kisiskolás diákok ugyanis annak a rendőrség-történeti kiállításnak a megnyitójára kaptak meghívást, amely éppen a gyerekeknek szeretné bemutatni a rendőrség által egykor használt eszközöket, egyenruhákat. A kiállítás megszervezésének ötletgazdája Kőhalmi László r. zászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója volt, aki a rendőri munkát, illetve a rendőrség által használatos egykori és mai eszközöket kicsit más megvilágításban szerette volna megismertetni a gyerekekkel. Az ő szervezőkészségének, valamint lelkes kollégáinak segítségével jöhetett létre a tárlat, melyhez a kiállítási tárgyak nagy részét a Rendőrség-történeti Múzeum biztosította.

Egyedülállónak mondható a tárlat, tekintve, hogy ilyen összeállításban az itt megtekinthető tárgyak még sehol nem kerültek kiállításra. Van köztük olyan relikvia, amit eddig Budapestről, a múzumból még soha nem adtak kölcsön. Ilyen az egykoron használt rabosító szék, valamint egy régi rendőrmotor is.

A megnyitón Budavári Árpád r. alezredes, Dunaújváros rendőrkapitánya kihangsúlyozta azt, hogy milyen fejlődésen ment keresztül a rendőrség az évtizedek során, és rávilágított annak jelentőségére, hogy a múltból milyen sokat lehet tanulni. Fontosnak ítélte a kiállítás megszervezését. Elmondta, arra törekednek mind a munkájuk, mind az ilyen jellegű rendezvények kapcsán, hogy a dunaújvárosiak érezzék, a városnak van rendőrsége, és nem a rendőrségnek városa. Szólt annak jelentőségéről, hogy a kiállítás alkalmas lehet arra, hogy a gyerekek már egészen kiskorban ismerkedjenek a rendőri munkával, és akár ennek hatására a későbbiekben a rendőrség kötelékében kollégáikká, utódaikká válhassanak. A célt azonban már azzal is elérték, hogyha a gyerekek felnőttként jogkövető állampolgárokká válnak.

A kiállítást Daka Béla ny. r. alezredes, a Rendőrség-történeti Múzeum tárlatvezetője mutatta be a jelenlévőknek, aki elmondta, az ilyen jellegű kiállításokkal szeretnének egy kis ízelítőt adni azoknak, akik nem jutnak el a fővárosba az állandó kiállításukat megtekinteni.

A rendezvényen közreműködtek a Sándor Frigyes Zeneiskola fuvola szakos növendékei, valamint a Dózsa György Általános Iskola tanulói, akik rövid műsorral szenesítették a délelőtti programot.

A tárlat egészen 2011. január 14-ig lesz megtekinthető. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai azon lesznek, hogy az összes dunaújvárosi iskolás ezt megnézhesse.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.