Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2022. Január 19. 11:32, szerda | PR
Forrás: (x)

Gyermekversek a tél csodáiról

Gyermekversek a tél csodáiról

A gyermekversek fontosságával minden szülő tisztában van.

Általuk fejlődnek a kicsi nyelvi képességei, ritmusérzéke, a szószerkezetek alkotásával a kognitív képességek és még az érzelmi kötődés erősödéséről nem is beszéltünk. A gyermek verselés közben önkéntelenül is magába szívja, megtanulja a magyar nyelv struktúráját és szabályait. A verseket tanulva, ismételgetve gyarapszik a szókincse, csiszolódik a kiejtése, nő a lexikális tudása. Emellett az átélt sikerélmény növeli az önbizalmát is - azaz a későbbiekben nem illetődik meg, ha meg kell szólalnia.

Gyermekversek: öröm és tanulás

Miközben a gyerekek verseket mondanak, egyben ismereteket is szereznek. A vers témájától függően megismerkedhetnek egyszerűbb majd egyre bonyolultabb tudnivalókkal. Így könnyebben sajátíthatják el a mindennapi élet dolgait, ahogy a társadalmi normákat és értékekeket, vagy a történelmet és kultúrát is felfedezhetik.

Megismerik a természet ritmusát is: az évszakok, a nappalok és éjszakák ritmikus váltakozását - az örök körforgást. Amikor gyermekversek mondásába kezdesz, a vers lüktetése is ritmus hordozóvá válik, egy olyan megnyugtató harmóniát teremtve, ami nélkülözhetetlen a kicsi számára.

A közös verselés erősíti és mélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot

Egy igazán jó gyermekvers felszabadultan játszik a szavakkal, a képekkel, a hangzással. Szinte mágikus ereje van és bűvös erővel bír: képes hatni a gyerekekre. Felderít és vigasztal, tanít és örömet okoz. Megalapozza a személyiség pozitív jegyeit, elősegíti az értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődést.

Elmélyíti, formálja a gyermek érzelmeit, fejleszti az érzelmi intelligenciát. Komplex élményt nyújt - általa válik lehetőség arra, hogy a kicsi könnyedén kapcsolódhasson az őt körülvevő világhoz.

A tél csodáinak felfedezése

A tél csodáinak felfedezését a gyermekversekkel is segítheted, hiszen ezek összekötik majd a realitást a gyermeki fantáziával. Olyan, mintha a csodák ajtaja nyílna meg általuk. Új értelmet nyer a hóesés, a hóember, az állatok viselkedése, a hideg, a jégen csúszkálás, hógolyózás.

Ezek a rövid terjedelmű versek könnyen megtanulhatóak, bármikor elővehetők, vidámságot és kacagást csempészve a mindennapokba. A tél nyugalma, tisztasága, értékei a gyerekek számára is fontosak.

Télen gyakran felmerül a gyerekekben az a kérdés, hogy honnan származik a hó, miért hideg? Ezeket a számukra még bonyolult kérdéseket - természeti jelenségeket csak verses vagy mesés formában tudod elmagyarázni a számukra. Ahogy azt is, hogy miért fontos rétegesen öltözködni (ne betegedjünk meg), vagy a csúszós úton óvatosan közlekedni (balesetveszély).

Miért jó a szánkózás, a hóemberépítés, a hógolyózás, a jégen csúszkálás? Miért érdemes megtanulni korcsolyázni vagy síelni? Sok-sok kérdés, sok-sok tanulnivaló, amit játékos verses formában könnyebb elsajátítani.

SZALAI BORBÁLA: MESEVILÁG

Fehér lett a kert, az udvar,
fehér lett a
nagyvilág!
Mesebeli kristályoktól
mesések a kerti fák.
Csakhogy nem hó hullott rájuk,
nem is dér és
nem dara…
Mesés kertbe mesés fákat
varázsolt a
zúzmara.

Címkék: gyermekvers, vers

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 03. 12:38, kedd | PR

Kórházat újít a Jánosik Kft.

Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) felújítását végezheti Miskolcon, csaknem 2 milliárd forintnyi értékben a Jánosik és Társai Kft.

2022. Április 28. 15:41, csütörtök | PR

A légkompresszorok története és mai kínálata

A gázsűrítők története meglehetősen hosszú és tartalmas. Rögös, de dicsőséges út vezetett el a ma is fellelhető kínálat kialakulásáig. A jelszó eddig is és továbbra is ugyanaz: innováció.

2022. Április 27. 15:19, szerda | PR

K&H: ha pénz áll a házhoz, mit tehetnek a fiatalok?

Tavasszal és nyáron meglódulhatnak a fiatalok bevételei, a húsvéti locsolkodás, a közelgő ballagás és az esetleges nyári munka miatt.

2022. Április 06. 14:55, szerda | PR

Ösztöndíjprogramot indított a Jánosik Kft. és a DVTK

Első ízben, Katona Csenge Zoé, a DVTK Kosárlabda Akadémia fiatalja, az U16-os csapat tagja lett idén az 500.000 Ft értékű DVTK-Jánosik ösztöndíj díjazottja.