Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. Május 08. 12:36, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Gyógyszermaradványokkal vannak tele a kínai felszíni vizek

Gyógyszermaradványokkal vannak tele a kínai felszíni vizek

Nagy koncentrációban több tucat féle gyógyszermaradvánnyal szennyezettek a kínai felszíni vizek - állítják tudósok a Science China című tudományos magazinban közölt írásukban.

A jelentést készítő kutatók a kínai folyókban és tavakban több mint másfélszáz gyógyszer és ápolószer, kozmetikum maradványait mutatták ki súlyos szennyezőkként, ezekből 68 antibiotikum maradványa. Utóbbiak koncentrációja kifejezetten magas, a nemzetközi átlag sokszorosa - kongatja meg a vészharangot a jelentés.
A Sanghajt kettészelő, a lakossági ivóvízellátás egyik forrásaként szolgáló Huangpu-folyóban például a szulfamerazin nevű antibiotikum koncentrációja akár a köbméterenkénti 623 nanogrammot is eléri, ami az egészségre nézve még ártalmatlannak tekintett határ tízszerese. A szennyezés fő okaként az antibiotikumoknak az állattenyésztésben való túlzott használatát, a háztartási és ipari szennyvíz korlátok nélküli, szabályozatlan vízbe eresztését jelölték meg a tudósok.
Kínában évente 33 ezer tonna antibiotikumot állítanak elő, ami az összes gyógyszer 70 százaléka, ezzel Kína a világ legnagyobb antibiotikumgyártója. A becslések szerint kibocsátásának mintegy 50 százalékát a mezőgazdaságban használja fel, négyszer annyit, mint az Egyesült Államok. Az antibiotikum túlhasználata az egész élelmiszerláncot befolyásolja, az nemcsak az állatok húsában, hanem a trágyázáson keresztül a növényekbe is bekerül.
Egészségügyi szakemberek számos alkalommal figyelmeztettek arra is, hogy a lakosság is túlzásba viszi az antibiotikum használatát. Egy kínai lakos évente az amerikai átlag tízszeresét nyeli le e gyógyszerfajtából. Ezt visszaszorítandó a vezetés másfél éve a szer használatának szabályozásával próbál a helyzeten változtatni, aminek első lépéseként drasztikusan csökkentették a lakosság által megvásárolható és a kórházakban használható antibiotikumok mennyiségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni