Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2023. November 16. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: újabb tízmilliárd forintra pályázhatnak a falvak

Gyopáros Alpár: újabb tízmilliárd forintra pályázhatnak a falvak

A néhány napja meghirdetett újabb pályázati körben tízmilliárd forint keretösszegre jelentkezhetnek a kistelepülési önkormányzatok saját tulajdonú épületeik felújítására, eszközök beszerzésére

- közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Zala vármegyei Sárhidán.

Gyopáros Alpár a Magyar falu programban megvalósult helybeli fejlesztések megismerését követően beszélt arról, hogy idén három korábbi pályázati körben juthattak már forrásokhoz a kistelepülések.

Első körben a kisboltok rezsitámogatására biztosítottak nyolcmilliárd forintot, a második kiírás révén önkormányzati fenntartású utak, járdák építésére, felújítására nyertek ötmilliárdot, nemrég pedig kihirdették a falusi civil szervezetek támogatására biztosított hárommilliárd forintos pályázat nyerteseit - ismertette az államtitkár.

Kifejtette: jövőre is folytatódik a falusi csok, sőt 50 százalékkal emelkedik az igényelhető összeg. Folyamatosak a falusi útalap beruházásai is - amelyek keretében négy-öt számjegyű utak újulnak meg -, ennek jóvoltából négy év alatt 4000 kilométernyi útszakasz korszerűsítése készült el.

A Magyar falu program elsődleges kedvezményezettjei az olyan aprófalvas vármegyék, mint Zala, ahol már láthatóak a fejlesztések eredményei. Megújulnak a járdák, az utak, az intézmények, a falusi csoknak köszönhetően pedig a magánporták is - jegyezte meg Gyopáros Alpár.

Hozzátette, hogy ma már gyorsan elkelnek a falusi ingatlanok, mert szívesen költöznek ki az emberek vagy maradnak helyben. Ez a lényege is a programnak, hogy javítsák a falvakban élők életminőségét, illetve elérjék azt a demográfiai fordulatot, ami már látszik: a kistelepülések több mint felén növekszik a népességszám.

A kormánybiztos úgy fogalmazott: a komplex program elsődleges kedvezményezettjei az önkormányzatok, hiszen azok biztosítják a közszolgáltatásokat, intézményeket, amelyek közvetlenül befolyásolják az emberek életminőségét.

Zala vármegyében a Magyar falu program indulása óta eltelt négy évben már több mint 40 milliárd forint támogatást nyertek el. Sárhidának ez idő alatt 136 millió forint pályázati forrás jutott - mondta el Gyopáros Alpár.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy Zalában 258 település található, amelyből tíz város. Népszerűvé váltak a falvak, ma már szinte nincsenek eladó ingatlanok vagy építési telkek, ez is bizonyítja, hogy sikerprogram a falvak fejlesztési támogatása.

Nagy Marianna polgármester (független) úgy fogalmazott, a 760 lelkes településnek volt honnan hová fejlődnie, az épületek, eszközök állapota mind korszerűsítést igényelt. Önerőből nem lett volna mindezekre lehetőségük, de a Magyar falu program előfinanszírozásának és száz százalékos támogatásának köszönhetően tudtak számos beruházásra pályázni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.