Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Szeptember 14. 09:40, kedd | Helyi
Forrás: Szente Tünde

Gyűjtemény a város szívében

Gyűjtemény a város szívében

Dunaújvárosban több évtizedes múltja van a vas- és acélszobrászatnak. A nemzetközi alkotótelepeken készült, a felső- és alsó Duna-parton felállított konstrukciók örök mementói az ipari hátterű szobrászatnak. A kisebb művek gyűjte

Szeptember 17-én megpezsdül az élet a fémcsodák körül. Ezentúl a belvárosi Európa Szoborpark Nicolas Schöffer nevét viseli. A névadás napján délután öt órakor nyílik a L'arte industriale - futuro nemzetközi tárlat, a Római Magyar Akadémián közelmúltban rendezett kiállítás anyagából, kiegészítve hazai élvonalbeli művészek alkotásaival. Közöttük helyet kaptak a dunaújvárosiak is, ifj Koffán Károly, Móder Rezső, Friedrich Ferenc és Nemes Ferenc.

 

A rendezvény harmadik programja az a szimpózium, amelyen a tudomány, a művészet és az innováció egymásra hatását, komplexitását erősítik tovább. A nemzetközi kiállítás kurátora, a szoborpark megalkotója, Ézsiás István szobrászművész megkeresésünkre elmondta, hogy ezen a napon a tavaly elhunyt dr. Cserni József, Kossuth-díjas designerre is emlékeznek: - A Soproni Egyetem ipari formatervezés szakát alapító konstruktőr évtizedekig volt a Magyar Szimpózium Társaság elnöke. A Kálvária dr. Cserni Józsefhez elnevezésű installációs emlékhelyet szoborelemekből állítottam össze. A szoborparkban többek között ezt is láthatja majd a közönség. A város szívében található gyűjteménnyel kívánjuk felhívni a figyelmet a Duna-parti szoborparkra, de azt is szeretnénk, hogy fordítva is működjön, akit érdekelnek a nagyméretű konstrukciók, jöjjön, és tekintse meg a kisebb, de legalább olyan izgalmas alkotásokat is. A kiállítást Fábián László író, műkritikus, de Lavandeyra Schöffer valamint Klein András Miklós, a Dunaújvárosi Kulturális Egyesület elnöke ajánlja a közönség figyelmébe. Külön köszönet a befogadó intézmény, az MMK (Dunaújváros, Apáczai Csere János utca 11.) vezetőjének, Szántó Péternek.

A Nicolas Schöffer Európa Szoborparkban kiállító művészek: Luis Arnal, Alasztics Péter, Csóti Gábor, Ézsiás István, Gombos István, József Herth, Hubert Verbuggen, Ion Barlow Hudson, Kazinczy János Árpád, Khell Zoltán, Kovács Tamás László, Lantos Ferenc, Móder Rezső, Nemes Ferenc, Palotás József, Barry Parker, Clair Szilárd, eF Zámbó István, Zalavári Jószef.  

 

Szente Tünde     

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.